Ως πολύ υψηλό και μη βιώσιμο χαρακτήρισε το ελληνικό χρέος ο Γερμανός οικονομολόγος, Μάρτσελ Φράτσερ, που επισήμανε επίσης ότι «είναι σαφές σε όλους ότι χρειάζεται κούρεμα». Με τον διευθυντή του Γερμανικού Ινστιτούτου για την Οικονομική Έρευνα να επισημαίνει στους Financial Times: «Δεν μπορεί να έχει τέτοιο ύψος χρέους, πρέπει να ελαφρύνει το φορτίο για την Ελλάδα, ώστε να μπορέσει -αφού βγει από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης τώρα, τον Αύγουστο- να συνεχίσει και να προσελκύσει επενδύσεις».

Ο κ. Φράτσερ αναφέρθηκε εκτενώς στα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της γερμανικής οικονομίας, αλλά και στους «μύθους» που έχουν αναπτυχθεί γύρω από αυτήν, όπως ότι η χώρα αποτελεί τον superstar της Ευρώπης σε οικονομικά ζητήματα. Σημειώνει μάλιστα ότι θα έπρεπε να γίνει κούρεμα χρεών και για τους γερμανικούς Δήμους.

«Επειδή είναι το ίδιο πρόβλημα», τόνισε ο Φράτσερ. «Είναι υπερχρεωμένοι, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν την αυτονομία ή την ικανότητα να ξοδεύουν με σύνεση, να επενδύουν στην υποδομή, να επενδύουν σε σχολεία και να κάνουν άλλα πράγματα για να βελτιώσουν την οικονομική τους βαρύτητα. Και θεωρώ ενδιαφέρον ότι μιλάμε για την Ελλάδα και για ένα κούρεμα για την Ελλάδα αλλά όχι για περικοπές εντός της Γερμανίας», συμπλήρωσε.

Times: Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει σημειώσει προόδους στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων

Παράλληλα, όσον αφορά τα θέματα που αφορούν τα οικονομικά ζητήματα της Ελλάδας, οι Times του Λονδίνου φιλοξενούν δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόσβκις, με τις οποίες σημειώνεται ότι η χώρα μας «παίρνει τη δόση των 5,7 δις από τον ΕSM -που θα τη βοηθήσει να βάλει τέρμα σε σχεδόν μια δεκαετία δρακόντειας λιτότητας. Η καταβολή της δόσης είναι η πλέον πρόσφατη ένδειξη εμπιστοσύνης στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

«Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει σημειώσει προόδους στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που ζητούσαν οι δανειστές. Όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του προγράμματος είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να δείξει ότι έχει φτάσει σε σημείο απ’ όπου δεν υπάρχει επιστροφή», προσθέτει.

Οι ελληνικές Αρχές θεωρούν ότι η καταβολή της δόσης θα είναι αποφασιστικής συμμαχίας για την κινητοποίηση της εμπιστοσύνης των αγορών -τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας σχεδιάζει πλήρη επιστροφή σε αυτές μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.