Η προσέλκυση και πραγματοποίηση, έως το 2015, αναπτυξιακών επενδύσεων συνολικού ύψους 44,44 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν 210.000 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 27.000 θα είναι μόνιμες αποτελεί τη βασική επιδίωξη του Προγράμματος Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου «το Πρόγραμμα Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων στοχεύει στο μέλλον. Στοχεύει στην Ελλάδα του 2020, του 2030. Μία Ελλάδα που θα ανταποκρίνεται στις διεθνείς οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις. Την Ελλάδα που επιδιώκει να παίξει σημαντικό ρόλο, τοπικά και περιφερειακά στη νέα πραγματικότητα που φέρνει η “πράσινη οικονομία”».

Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος αναπτυξιακών παρεμβάσεων είναι:

– Προσέλκυση και πραγματοποίηση αναπτυξιακών επενδύσεων με συνολικό προϋπολογισμό 44,44 δισ ευρώ έως το 2015.

– Δημιουργία άνω των 210.000 νέων θέσεων εργασίας εκ των οποίων 27.000 αφορούν σε προσωπικό μόνιμης απασχόλησης.

– Τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας σε μερικούς από τους σημαντικότερους κλάδους της Ελληνικής οικονομίας όπως είναι ο κλάδος των κατασκευών, των εγκαταστάσεων και παραγωγής εξοπλισμού, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, των υπηρεσιών και μελετών παντός τύπου καθώς και του τομέα της επικοινωνίας.

– Μεταφορά σημαντικής τεχνογνωσίας μέσω της δημιουργίας νέων κλάδων, νέων ειδικοτήτων και νέων προϊόντων.

– Αξιοποίηση του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.

– Επίτευξη σημαντικών δημοσιονομικών οφελών μέσω της ανάσχεσης του ρυθμού αύξησης της ανεργίας, της μείωσης των δαπανών σε επιδόματα ανεργίας και κίνητρα απασχόλησης, αύξηση των εισφορών προς τους ασφαλιστικούς φορείς και τόνωση της ζήτησης μέσω της δημιουργίας νέων εισοδημάτων.

Οι βασικοί Πυλώνες του προγράμματος αναπτυξιακών παρεμβάσεων είναι:

– Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μεταβαίνοντας σε μία ανταγωνιστική οικονομία χαμηλής κατανάλωσης σε άνθρακα (σειρά πολιτικών που εστιάζουν στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, την αύξηση του ενεργειακού δυναμικού της χώρας από ΑΠΕ και φυσικό αέριο, τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, την παροχή αξιόπιστων ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών προς τους καταναλωτές και την προώθηση των φιλοπεριβαλλοντικών προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης μέσω των “Πράσινων Προμηθειών”). Ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδύσεων που περιλαμβάνονται κάτω από τον συγκεκριμένο πυλώνα είναι 31,8 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν άνω των 169.000 θέσεων εργασίας.

– Αειφόρος διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων (δράσεις που στοχεύουν στην προστασία και ανάδειξη της βιοποικιλότητας, στη διαχείριση και την προστασία των υδάτινων πόρων και των δασών, καθώς και στον σχεδιασμό για την έγκαιρη αντιμετώπιση περιβαλλοντικών κινδύνων και κρίσεων). Ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδύσεων που περιλαμβάνονται κάτω από τον συγκεκριμένο πυλώνα είναι 2,3 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν άνω των 11.000 θέσεων εργασίας.

– Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, με σεβασμό στο περιβάλλον (αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών με την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, της κατοχύρωσης της παραγωγικής και κοινωνικής συνοχής, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία του περιβάλλοντος). Κάτω από τον Πυλώνα περιλαμβάνεται σειρά μεγάλων μητροπολιτικών παρεμβάσεων αστικής αναζωογόνησης, τόσο στη πρωτεύουσα όσο και στην περιφέρεια, σειρά δράσεων για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, όπως η μείωση του θορύβου και της ρύπανσης και η ανάπτυξη της βιώσιμης κινητικότητας. Επίσης προωθούνται σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων. Ο συνολικός προϋπολογισμός των σχετικών επενδύσεων είναι 9,5 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν περίπου 30.000 θέσεις εργασίας.

– Ενίσχυση των μηχανισμών και θεσμών περιβαλλοντικής διακυβέρνησης (ενίσχυση της περιβαλλοντικής διακυβέρνησης μέσω μίας δέσμης δράσεων όπου βασικοί άξονες είναι η ενίσχυση των φορέων και μηχανισμών της περιβαλλοντικής διακυβέρνησης, προώθηση της πρόσβασης του πολίτη στην περιβαλλοντική πληροφορία στο πλαίσιο και της σχετικής Ευρωπαϊκής οδηγίας (INSPIRE) και ενίσχυση του θεσμού του εθελοντισμού με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, καθώς και της οργάνωσης και οικονομικής αρωγής εθελοντικών δράσεων. Ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδύσεων που περιλαμβάνονται κάτω από τον συγκεκριμένο πυλώνα είναι 846,7 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν άνω των 2.400 θέσεων εργασίας.

«Μέσω του Προγράμματος αυτού προωθούνται λύσεις για τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελληνική οικονομία, αποσκοπώντας στην αυτάρκεια και βιωσιμότητα της», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. Υπογραμμίζεται, επίσης, η δέσμευση του ΥΠΕΚΑ να επιδιώξει συνεχή διάλογο με όλους τους κοινωνικούς φορείς με σκοπό τη διασφάλιση της θετικής ανταπόκρισης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος, από την πλευρά των φορέων συμμετείχαν οι: Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΟΕΕ), Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), Σύνδεσμος Ελληνικών Εταιρειών Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ).