Η κρίση των διεθνών αγορών, με πρώτο το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου ο Dax παρουσιάζει απώλειες 26% από τις 22 Ιουλίου, δεν αφήνει ελπίδες για το ΧΑ που «βουλιάζει» καθημερινά…

Σε βαθιά κρίση εισέρχονται οι διεθνείς αγορές αφού σε καθημερινή βάση πέφτουν έως 5%. Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης DAX στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της Παρασκευής έπεφτε 4,5%, υποχωρώντας κάτω από τις 5.500 μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 22 Ιουλίου 2011 ήταν στις 7.326,39 μονάδες. Δηλαδή, μέσα σε έναν μήνα έχει χάσει το 26% της αξίας του.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το «Έθνος», η καταβαράθρωση του πιο ισχυρού Χρηματιστηρίου της Ευρώπης δεν αφήνει περιθώριο ελπίδας για κανένα άλλο Χρηματιστήριο της Ευρωζώνης.

Χρηματιστές έλεγαν ότι η κρίση χρέους έχει μετατραπεί σε κρίση εμπιστοσύνης, αφού οι ισχυροί ηγέτες δεν μπορούν να παρέμβουν δυναμικά έτσι ώστε να ανακόψουν τους επενδυτικούς φόβους για το μέλλον της Ευρώπης. Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί η ανθεκτικότητα που παρουσιάζει το ευρώ έναντι του δολαρίου και η ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος που παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο. Η ενίσχυσή του για ορισμένους αναλυτές μπορεί να οφείλεται στις υπόγειες και αθόρυβες κινήσεις της Κίνας που θέλει να διατηρηθεί στη νομισματική σκηνή το ευρώ έναντι του δολαρίου.