Οι μέθοδοι για την ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση όλων των σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτει η Ε.Ε. από τις ελληνικές επιχειρήσεις συζητήθηκαν σε συνάντηση επιχειρήσεων Μελών του ΣΕΒ με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) Sir Suma Chakrabarti.

Ειδικότερα, συζητήθηκαν οι ευκαιρίες πρόσβασης στη χρηματοδότηση για τη στήριξη των παραγωγικών επενδύσεων, των εξαγωγών, της καινοτομίας, σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι η εφοδιαστική αλυσίδα, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο αγροδιατροφικός τομέας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο πρόγραμμα στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων «Trade Facilitation Program» που διαθέτει η EBRD στους Έλληνες εξαγωγείς.

Από πλευράς ΣΕΒ τονίστηκε ότι το επενδυτικό κενό για την επόμενη επταετία ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ, από το οποίο η υφιστάμενη δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει ένα πολύ μικρό μέρος (το ΕΣΠΑ δεν ξεπερνά τα 15 δισ. ευρώ, ο αναπτυξιακός νόμος δεν διαθέτει επαρκείς πόρους και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αδυνατεί να υποστηρίξει επαρκώς τις χρηματοδοτικές ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων μέχρι να επιλύσει, με βιώσιμο τρόπο, το πρόβλημα των κόκκινων δανείων). Συνεπώς απαιτούνται επενδυτικές πρωτοβουλίες και κινητοποίηση γύρω από αυτό τον στόχο όλων των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Σε δηλώσεις του ο κ. Φέσσας επεσήμανε ότι «η άμεση ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης και η άρση της αβεβαιότητας θα επιτρέψουν στις ενεργές επιχειρηματικές δυνάμεις να θέσουν σε κίνηση τους επενδυτικούς τους σχεδιασμούς και στο πλαίσιο αυτό η αρωγή της EBRD θα είναι πολύτιμη και ουσιαστικά χρήσιμη.» Από την πλευρά του ο πρόεδρος της EBRD τόνισε: «Είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε σημαντικά στην ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας και η επίσκεψή μου σήμερα θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τα θέματα πρωτεύουσας σημασίας. Από την αρχή της λειτουργίας του γραφείου μας στην Ελλάδα έχουμε δημιουργήσει τις βάσεις προκειμένου οι στόχοι που έχουν τεθεί να υλοποιηθούν. Είναι προτεραιότητα να δράσουμε προς την κατεύθυνση της πραγματοποίησης επενδύσεων, της ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα και της ενίσχυσης της δραστηριότητας στην ευρύτερη περιφέρεια».