Πρόβλημα με την Αγροτική Τράπεζα είχαν εντοπίσει από τις αρχές του
καλοκαιριού οι ελεγκτές της τρόικας. Είχαν χαρακτηρίσει την κατάσταση
προβληματική συστήνοντας αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με
χρήματα του Δημοσίου.

Την ώρα που έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των stress tests των ελληνικών τραπεζών και μία εβδομάδα μετά την πρόταση Σάλλα για την εξαγορά Αγροτικής και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από την Πειραιώς, το Capital.gr αποκαλύπτει σήμερα ότι οι ελεγκτές της τρόικας είχαν χτυπήσει στο οικονομικό επιτελείο στις 11 Ιουνίου το καμπανάκι του κινδύνου για την κατάσταση της Αγροτικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, τη συνάντηση των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τους επόπτες της Τράπεζας της Ελλάδος και το οικονομικό επιτελείο σχεδόν μονοπώλησε το θέμα της Αγροτικής Τράπεζας, καθώς η κατάσταση του συγκεκριμένου χρηματοπιστωτικού οργανισμού απασχολούσε -και απασχολεί- έντονα τους δανειστές μας, οι οποίοι εξέφρασαν την αρνητική εκτίμησή τους για την ATEBank.

Οι ελεγκτές χαρακτηρίζουν την κατάσταση ως «προβληματική» και ζητούν μετ’ επιτάσεως αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Μάλιστα, η πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κυρίως, επέμεινε στο γεγονός ότι «αυτή η αύξηση κεφαλαίου πρέπει να γίνει από το Δημόσιο και όχι μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας»… άποψη, της οποίας δεν υπερθεμάτισαν, αλλά και δεν διαφώνησαν οι πιο μετριοπαθείς -για αυτό το θέμα- εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της Επιτροπής.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς, στους οποίους τέθηκε στη συνέχεια το θέμα, αντέτειναν ότι η Αγροτική είναι μια ειδικού χαρακτήρα τράπεζα, που συμβάλλει στην ανάπτυξη της υπαίθρου και των επιχειρήσεων, μέσω χορήγησης ρευστότητας και -για αυτό το σκοπό- πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο (σημ. δηλαδή, ακόμα και μέσω της ένταξής της στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας).

Εντύπωση ωστόσο προκαλούν οι χειρισμοί του βασικού μετόχου (σ.σ. Του Ελληνικού Δημοσίου) σε ό,τι αφορά στο θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς οι ελεγκτές είχαν ήδη προειδοποιήσει για την κατάσταση της τράπεζας, ενώ ο πρόεδρός της, κ. Θεόδωρος Πανταλάκης, είχε προαναγγείλει το συγκεκριμένο σενάριο από τη γενική συνέλευση της 28ης Απριλίου. Ακόμα και την περασμένη Τετάρτη, στη συνάντηση Πανταλάκη-Παπακωνσταντίνου, συζητήθηκε ξανά το θέμα, χωρίς -όπως μετέδωσε το Capital.gr, επικαλούμενο πηγές της τράπεζας- οι δύο άνδρες να μπουν καν σε λεπτομέρειες!

Θυμίζουμε ακόμα ότι ο κ. Πανταλάκης επιμένει στην πρότασή του για την τετραπλή συγχώνευση Αγροτικής, Τ.Τ., Τράπεζας Αττικής και Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Πηγή: Capital.gr/ Του Νεκτάριου Νώτη