Με πολλά μέτωπα να παραμένουν ανοιχτά, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει σήμερα να βρει με τους δανειστές τη «χρυσή τομή» στο θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.

Το τελικό ραντεβού πριν αναχωρήσουν από την Αθήνα οι επικεφαλής των Θεσμών ορίστηκε στη 1 το μεσημέρι με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτο και Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη.

Στην σημερινή συνάντηση θα γίνει απολογισμός της πρώτης επίσκεψης των επικεφαλής των Θεσμών, η οποία χαρακτηρίζεται ως προπαρασκευαστική της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος, αλλά και των δύο πακέτων προαπαιτούμενων.

Μετά τα δύο πακέτα θα ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση από το κουαρτέτο των Θεσμών και θα ανοίξει ο δρόμος της διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση του χρέους.

«Η κυβέρνηση της Ελλάδας πρέπει να ‘τρέξει’ προκειμένου να λάβει τα δύο δισ. ευρώ σε δάνεια διάσωσης μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας», ανέφερε ανώτατη πηγή από το ευρωσύστημα, χθες, στο MNI, τονίζοντας πως η Αθήνα εξακολουθεί να πρέπει να καλύψει περίπου 30 από τα 48 προαπαιτούμενα που συνδέονται με την υποδόση που εκκρεμεί.

Κορυφαία πηγή από την Κομισιόν ανέφερε πως τα σχόλια του Ντομπρόβσκις ήταν βάσει της άποψης της Επιτροπής, «γιατί υπάρχει τώρα ειλικρινής πολιτική βούληση από την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει την αξιολόγηση μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου». Σημειώνεται ότι ο κ. Ντομπρόβσκις θα επισκεφθεί την Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.