Αναπόφευκτη θεωρεί την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η βρετανική Financial Times. Αυτό που προέχει για την ευρωζώνη είναι να παρεμποδίσει την εξάπλωση της κρίσης στην Ισπανία, την Ιταλία και το Βέλγιο, υποστηρίζει η εφημερίδα.

Το τελευταίο διάστημα οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλά αδιέξοδα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο τελευταίος «πονοκέφαλος» έχει να κάνει με τη συμμετοχή των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα, έτσι ώστε να μην θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εφημερίδας, η αντίδραση των αγορών τις τελευταίες ημέρες υποδεικνύει ότι ο σχεδιασμός ενός νέου πακέτου βοήθειας, με εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών, δεν θα έχει αποτέλεσμα γιατί είναι ήδη πολύ αργά.

«Περίπου 60 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα που λήγουν από σήμερα έως τα μέσα του 2014 βρίσκονται στα χέρια των ιδιωτών επενδυτών, κυρίως τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Η πρόταση των γαλλικών τραπεζών να μετακυλιθούν αυτές οι λήξεις και να προσφερθεί στην Ελλάδα νέα χρηματοδότηση 30 δισ. ευρώ, μοιάζει πλέον ανέφικτη», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων δεν έχουν κίνητρα προκειμένου να συμμετέχουν εθελοντικά σε μία νέα προσπάθεια διάσωσης και κινδυνεύουν να υποστούν «κούρεμα» 50%.

Την ίδια στιγμή, το κόστος δανεισμού της Ιταλίας αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς σημειώνοντας ιστορικό υψηλό στα επιτόκια των δεκαετή ομολόγων. Η μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης έχει αρχίσει με αποτέλεσμα να κάνει το κόστος δανεισμού δυσβάστακτο για τις χώρες.

«Η αποτροπή ενός τέτοιου καταστροφικού σεναρίου θα πρέπει να είναι η πρώτη και μεγαλύτερη προτεραιότητα. Αντί να αποτρέπουν το αναπόφευκτο για την Ελλάδα, το επείγον ζήτημα είναι τώρα να σταματήσει η μετάδοση της κρίσης στην Ιταλία, την Ισπανία ή το Βέλγιο», υποστηρίζει το άρθρο της εφημερίδας.