Τιμές, δημογραφικά δεδομένα και ρυθμός απορρόφησης. Αυτές είναι οι τρεις μαγικές συνταγές που μπορεί να σας βοηθήσουν στη σωστή επιλογή της περιοχής αλλά και του σπιτιού. Αυτά είναι στα χαρτιά, το ζητούμενο είναι πώς μπορεί να συγκεντρώσει κάποιος αυτά τα στοιχεία θα απαντήσουν οι περισσότεροι και θα έχουν δίκιο. Ας δούμε πώς μπορείτε να συγκεντρώσετε αυτά τα στοιχεία.

Τιμές: Τα τοπικά κτηματομεσιτικά γραφεία γνωρίζουν τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς. Στοιχεία μπορείτε επίσης να βρείτε από τις αγγελίες που δημοσιεύονται είτε στο διαδίκτυο είτε στις εφημερίδες. Παράλληλα υπάρχουν εξειδικευμένες εταιρίες που έχουν βάσεις δεδομένων τιμών. Το ζητούμενο είναι η αξιοπιστία και για αυτό καλύτερα είναι να απευθυνθείτε στις εταιρίες αφού οι δύο άλλες λύσεις οδηγούν σε ενδεικτικά συμπεράσματα.

Τα δημογραφικά στοιχεία σχετίζονται με τη στατιστική μελέτη σε μια δεδομένη περιοχή. Η πιο αξιόπιστη πηγή είναι η Στατιστική Αρχή μέσω κυρίως των απογραφών αλλά και των ειδικών μελετών που διεξάγει. Κάποιοι ειδικοί χρησιμοποιούν τα στοιχεία από τις εκλογικές αναμετρήσεις αλλά δεν παρουσιάζουν αξιοπιστία αφού κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσοι από αυτούς που ψηφίζουν είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής. Μία πηγή ακόμα είναι οι ΟΤΑ, κάποιοι από τους οποίους έχουν μία πιο ασφαλή εικόνα για τη δημογραφική σύνθεση της περιοχής αρμοδιότητας τους.

Ο ρυθμός απορρόφησης είναι μια εκτίμηση του πόσο γρήγορα -ή αργά- πωλούνται οι νέες κατοικίες. Το στοιχείο αυτό δείχνει στην πραγματικότητα τη ζήτηση και την απορροφητικότητα του προϊόντος. Δηλαδή από αυτό μπορείτε να μάθετε πόσο γρήγορα θα πουλήσετε -αν είστε πωλητής- ή τι περιθώρια διαπραγματεύσεων έχετε -αν είστε αγοραστής. Δυστυχώς δεν υπάρχουν ακριβή στατιστικά στοιχεία και οι ερευνητές ακολουθούν την μέθοδο του δείγματος. Δηλαδή εντοπίζουν ένα δείγμα ακινήτων και παρακολουθούν την πορεία απορρόφησης από την αγορά.

Πηγή: realestatenews.gr