Η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων (ΕΠΑΘ) της Τράπεζας της Ελλάδος αποφάσισε την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας με την επωνυμία «Vdv Leben International Α.Ε.Α.Ζ.» και τη θέση της σε ασφαλιστική εκκαθάριση, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 400/1970. Η ανάκληση ισχύει από σήμερα.

Η Vdv Leben International Α.Ε.Α.Ζ. είναι μία μικρού μεγέθους Ελληνική ασφαλιστική εταιρεία, του Κλάδου Ζωής, που δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στη Γερμανία μέσω υποκαταστήματος και δευτερευόντως στην Ελλάδα.

Η εν λόγω εταιρεία από τον Σεπτέμβριο του 2010 τελούσε υπό καθεστώς αναστολής νέων ασφαλιστικών εργασιών και δέσμευσης των περιουσιακών της στοιχείων.

Η ΕΠΑΘ αφού έλαβε υπόψη τα αποτελέσματα διενεργηθέντων ελέγχων και το γεγονός ότι στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε η εταιρεία δεν προέβη σε καμία διορθωτική ενέργεια, που θα εξασφάλιζε την οικονομική και οργανωτική ανασυγκρότησή της, αποφάσισε την κατά τα ανωτέρω ανάκληση της άδειας λειτουργίας της.

Η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την αρμόδια εποπτική αρχή της Γερμανίας BaFin, έχει ενεργοποιήσει όλες τις προβλεπόμενες από το θεσμικό πλαίσιο διαδικασίες για τη διασφάλιση των συμφερόντων των ασφαλισμένων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία. Ειδικότερα, για την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών διορίστηκε ως επόπτης ασφαλιστικής εκκαθάρισης ο δικηγόρος, Γεράσιμος Χ. Χαλιώτης.

Από την ημερομηνία ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της εταιρείας, βάσει του θεσμικού πλαισίου, ενεργοποιείται το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής που αναλαμβάνει την προσπάθεια για τη μεταβίβαση των ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής σε άλλη ασφαλιστική εταιρεία, με στόχο τη συνέχισή τους. Εφόσον η προσπάθεια αυτή δεν τελεσφορήσει, ενεργοποιείται διαδικασία αποζημίωσης των ασφαλισμένων.

Εκκρεμείς δίκες της εταιρείας συνεχίζονται από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής (φαξ: 210-3205439, email: [email protected]).

Από την ημερομηνία ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας έως την ημερομηνία παραλαβής του Χαρτοφυλακίου Ζωής από ανάδοχη ασφαλιστική εταιρία ή την έναρξη της διαδικασίας καταβολής αποζημιώσεων, αναστέλλεται η υποχρέωση των ασφαλισμένων για καταβολή ασφαλίστρων, καθώς και η υποχρέωση της εταιρείας για καταβολή ασφαλισμάτων ή άλλων πληρωτέων παροχών, όπως ποσών λόγω εξαγοράς των ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής.

Από 10 Ιανουαρίου 2011, οι ασφαλισμένοι στην εταιρεία δύνανται να επικοινωνούν με τον επόπτη ασφαλιστικής εκκαθάρισης κ. Γ. Χαλιώτη, καθημερινά, από ώρα 10.00 έως 14.00, στο τηλέφωνο 00 30 210 61 09 287.