Ένας από τους πλέον αυταρχικούς ηγέτης του κόσμου ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να σφραγίσει τις «Πύλες της Κόλασης», ένα από τα πιο εντυπωσιακά γεωλογικά φαινόμενα παγκοσμίως. Ο πρώην οδοντίατρος Gurbanguly Berdimuhamedov διέταξε τους υπουργούς του στο Τουρκμενιστάν να βρουν ειδικούς που θα μπορούν να σφραγίσουν έναν τεράστιο κρατήρα που καίγεται εδώ και μισό αιώνα.

Η καταβόθρα Darvaza που εκπέμπει αέριο μεθανίου έχει φλεγεί από τότε που Σοβιετικοί επιστήμονες της «έβαλαν φωτιά» το 1971. Ο τρομακτικός κρατήρας πλάτους 70 μέτρων, μόνιμα φλέγεται, μπορεί να γίνει ορατός από μίλια τριγύρω.

Ο κρατήρας είναι γνωστός ως «Πύλες της Κόλασης» ή «Στόμα της Κόλασης» και βρίσκεται στην έρημο Καρακούμ, περίπου 160 μίλια βόρεια της πρωτεύουσας Ασγκαμπάτ.

Ο αυταρχικός ηγέτης έδωσε την εντολή για το άμεσο σφράγισμα

Ο εκκεντρικός Berdimuhamedov – του οποίου το καθεστώς ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει χαρακτηριστεί ως ανύπαρκτο – διέταξε τους αξιωματούχους να σταματήσουν την περιβαλλοντική ζημιά που προκαλεί η συνεχής πύρινη λαίλαπα.

«Η υγεία των ντόπιων πλήττεται συνεχώς», προειδοποίησε. «Δημιουργούμε – και θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε – όλες τις απαραίτητες συνθήκες για την ανάπτυξη των κολοσσιαίων πόρων υδρογονανθράκων της ανεξάρτητης Πατρίδας μας, προς το συμφέρον του λαού μας», είπε, εξηγώντας την απόφασή του να σταματήσει την κόλαση.

Ο κρατήρας πύλες της κολάσεως

Το 2010, ο Berdymukhamedov διέταξε ειδικούς να σβήσουν τις φλόγες, αλλά το «Στόμα της Κόλασης» δεν μπορούσε να σταματήσει να καίγεται. Τρία χρόνια αργότερα, ο ηγέτης του Τουρκμενιστάν ανακήρυξε την περιοχή γύρω από τον πύρινο κρατήρα φυσικό καταφύγιο, μετατρέποντάς τον σε τουριστική παγίδα, με χιλιάδες να έλκονται από το φλεγόμενο «Στόμα της Κόλασης» κάθε χρόνο.

Ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Berdimuhamedov

Ο κρατήρας βάθους 21 μέτρων είχε τεθεί σε λειτουργία όταν σοβιετικοί επιστήμονες σκόπευαν να αντλήσουν φυσικό αέριο στην περιοχή. Τα ανώτερα στρώματα του εδάφους κατέρρευσαν σε μια υπόγεια σπηλιά, ανοίγοντας μια μεγάλη τρύπα γεμάτη με αέριο.

Για να αποφευχθεί η δηλητηρίαση από αέριο των ντόπιων και των ζώων, οι γεωλόγοι το άναψαν – και εξακολουθεί να καίγεται.

Πίστευαν ότι η φωτιά θα υποχωρούσε εντός εβδομάδων.

Ο κρατήρας πύλες της κολάσεως