«Κλαδευτήρι με πτερύγια» λένε χαριτολογώντας το εντελώς ιδιοσυγκρασιακό sawfish, ένα ψάρι αλλιώτικο από τα άλλα.

Ανήκει μεν στα σαλάχια, αλλά πλέον απειλείται με άμεση εξαφάνιση.

Άλλοτε το συναντούσες στις ακτογραμμές περισσότερων από 90 χωρών, πλέον όμως έχει εξαφανιστεί ολότελα από τις μισές και τα πράγματα επιδεινώνονται εκθετικά.

Το sawfish εξαφανίζεται εξαιτίας της μόλυνσης των ωκεανών, των διχτυών και της απώλειας του φυσικού του περιβάλλοντος.

Το «πριόνι» του, αυτή η εξελικτική προσαρμογή που το κάνει να αντιλαμβάνεται και να συλλαμβάνει τη λεία του, είναι πλέον ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει, καθώς μπλέκεται στα δίχτυα των ψαράδων.

Αυτό μας λέει μια νέα μελέτη. «Μέσω της κατάστασης του sawfish, καταγράφουμε μια από τις πρώτες περιπτώσεις μαζικής εξαφάνισης θαλάσσιου είδους που οδηγείται στην εξαφάνιση από την υπεραλίευσή του», λέει χαρακτηριστικά ο ακαδημαϊκός Nick Dulvy του καναδικού πανεπιστημίου Simon Fraser University.

Από τα πέντε είδη του ψαριού, τα τρία είναι σήμερα σε κατάσταση άμεσης εξαφάνισης. Τα άλλα δύο απειλούνται με εξαφάνιση, σύμφωνα με την Κόκκινη Λίστα του International Union for Conservation of Nature (IUCN).

Το ψάρι αφθονούσε μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, πλέον όμως έχει εξαφανιστεί από 55 χώρες, μεταξύ αυτών η Κίνα, το Ιράκ, η Αϊτή, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν κ.ά.