Εδώ και πολλές εκατοντάδες χρόνια οι σκύλοι πολεμούσαν στο πλευρό των αμερικανών στρατιωτών, όμως μόλις το 1942 «εισήχθησαν επίσημα» στον αμερικανικό στρατό.

Υπολογίζεται ότι στις τελευταίες επιχειρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στο Ιράκ και το Αφγανιστάν «υπηρέτησαν» περίπου 2.700 σκυλιά, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, που επικαλείται το Discovery News.

Οι «πολεμικοί σκύλοι» χρησιμοποιούνται είτε κατά τη διάρκεια περιπολιών, είτε για την ανίχνευση ναρκωτικών και εκρηκτικών, καθώς επίσης και σε ειδικές αποστολές, όπως η επιδρομή στο κρησφύγετο του Οσάμα μπιν Λάντεν το 2011.

Ας πάρουμε την ιστορία όμως από την αρχή… από μερικές χιλιάδες χρόνια πριν ανακηρυχτούν «επίσημα» μέλη του αμερικανικού στρατού.

Canis Molossus

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, Έλληνες, Πέρσες και Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τους τετράποδους φίλους τους στις πολεμικές μάχες.

Ο μολοσσός της Ηπείρου «Canis Molossus» ήταν το πιο δυνατό σκυλί που γνώριζαν οι Ρωμαίοι και τα σκυλιά αυτά ήταν ειδικά εκπαιδευμένα για να συμμετέχουν στο πεδίο των μαχών, ενώ ο Αττίλας ο Κατακτητής τα χρησιμοποιούσε στις εκστρατείες του.

Η ράτσα αυτή είναι παρόμοια με τα σημερινά Mastiff, προσθέτει το δημοσίευμα.

Cuban Bloodhounds

«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε σκυλιά εναντίον των Ινδιάνων. Πρέπει να είναι μεγάλα, δυνατά και άγρια» είχε πει ο Βενιαμίν Φραγκλίνος.

Παίρνοντας υπόψη τη συμβουλή ενός εκ των εθνοπατέρων των ΗΠΑ, ο Γενικός Γραμματέας Πολέμου εκείνης της εποχής, Joel Poinsett, ενέκρινε την αγορά 33 λαγωνικών από την Κούβα, προκειμένου να ριχτούν στη μάχη κατά των Ινδιάνων Seminole καθώς επίσης και σκλάβων που δραπέτευαν και έβρισκαν καταφύγιο στη δυτική Φλόριδα και Λουιζιάνα.

Sallie the Yankee

Τα αμερικανικά Pit Bull Terrier χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου για να στέλνουν μηνύματα, αλλά και ως μέσο προπαγάνδας κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς λειτουργούσαν ως μασκότ «κουβαλώντας» αφίσες στρατολόγησης.

Η Sallie, ένα brindel bull terrier, ήταν μικρό κουτάβι όταν ξεκίνησε ο πόλεμος.

Όταν επάνω στην αναταραχή της μάχης στο Gettysburg χωρίστηκε από τη μονάδα της, η Sallie γύρισε στην αρχική θέση της μονάδας και έμεινε στο πλευρό των τραυματισμένων και σκοτωμένων στρατιωτών, γλείφοντάς τους τις πληγές.
Μερικές ημέρες μετά, αφού οι σύμμαχοι υποχώρησαν από το πεδίο, βρέθηκε αδυνατισμένη και υποσιτισμένη, ανάμεσα στους νεκρούς και τα συντρίμμια. Ένας στρατιώτης την αναγνώρισε και την επέστρεψε στη μονάδα της.

Στις 6 Φεβρουαρίου του 1865 η Sallie σκοτώθηκε από σφαίρα στο κεφάλι. Οι άντρες συγκλονισμένοι από την απώλεια της αγαπημένης τους μασκότ, την έθαψαν στο πεδίο της μάχης.

Ο δεκανέας Stubby

Ο λοχίας Stubby ήταν ο μοναδικός σκύλος που «υπηρέτησε» κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και πήρε το βαθμό του λοχία.

Υπηρέτησε στη Γαλλία με την 102η μονάδα πεζικού της 26ης μεραρχίας (Yankee) στα χαρακώματα, για 18 μήνες και συμμετείχε σε 17 μάχες.

Οι στρατιώτες εκπαιδεύονταν στις εγκαταστάσεις του στρατού στη Μασαχουσέτη. Εκεί ο δεκανέας Robert Conroy ερωτεύτηκε το σκύλο που εισέβαλλε κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών ασκήσεων στο χώρο των εγκαταστάσεων και από τότε οι δυο τους έγιναν αχώριστοι.

Ο Stubby ρίχτηκε στη μάχη στις 5 Φεβρουαρίου του 1918 στο Chemin des Dames, βόρεια του Soissons. Ειδοποιούσε τους στρατιώτες για ρίψεις χημικών.

Στο τέλος του πολέμου ο δεκανέας Conroy πήρε τον Stubby πίσω στην πατρίδα μαζί του. Ο Stubby πέθανε στα χέρια του το 1926.

Ο Stubby τιμήθηκε με ένα τούβλο στο μνημείο Walk of Honor στο μνημείο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου Liberty Memorial, στο Kansas City, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε την Ημέρα Ανακωχής στις 11 του Νοέμβρη το 2006.

Η μικρόσωμη Smoky

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου εκπαιδεύτηκαν και χρησιμοποιήθηκαν περισσότεροι από 10.000 στρατιωτικοί σκύλοι, ως φρουροί, αγγελιοφόροι και ανιχνευτές εκρηκτικών.

Ένας από τους πιο διάσημους στρατιωτικούς σκύλους ήταν η βάρους ούτε δύο κιλών και ύψους σχεδόν 18 εκατοστών Smoky, ένα Yorkshire Terrier.

Ένας αμερικανός στρατιώτης βρήκε τη Smoky σε μια εγκαταλελειμμένη φωλιά αλεπούς μέσα στη ζούγκλα της Νέας Γουινέας και ανέφερε το γεγονός στο δεκανέα William A. Wynne. Ο δεκανέας και η Smoky πέρασαν μαζί δύο χρόνια στη Νέα Γουινέα.

Ο μικρόσωμος σκύλος υπηρέτησε στο Νότιο Ειρηνικό μαζί με την 5η Μοίρα Αεροπορίας και συμμετείχε σε 12 αεροπορικές και θαλάσσιες αποστολές, σε 150 αεροπορικές επιδρομές και του απονεμήθηκαν οκτώ αστέρια μάχης. Επέζησε ακόμη ενός τυφώνα στην Οκινάουα, ενώ είχε δικό του, ειδικά κατασκευασμένο, αλεξίπτωτο.

Πέθανε το 1957 σε ηλικία 14 ετών στο σπίτι του Wynne στο Κλίβελαντ.

Ο Nemo και οι σκύλοι του Βιετνάμ

Στον πόλεμο του Βιετνάμ αυξήθηκε ακόμη πιο πολύ η χρήση σκύλων σε άμεσους ρόλους μάχης, καθώς λόγω οι στρατιώτες δυσκολεύονταν να δουν και να ακούσουν καλά μέσα στη ζούγκλα.

Ένας πολύ διάσημος σκύλος του πολέμου στο Βιετνάμ ήταν ο Nemo, ο οποίος επιτέθηκε σε μια ομάδα ανταρτών Βιετκόνγκ, όταν εκείνοι άνοιξαν πυρ.

Η άγρια επίθεση του Nemo έδωσε στον εκπαιδευτή του, Bob Thorneburg, χρόνο έτσι ώστε να καλέσει ενισχύσεις. Παρότι τραυματίστηκε ο Nemo σύρθηκε μέχρι το σημείο που βρισκόταν ο Thorneburg και τον κάλυψε με το σώμα του.
Χρειάστηκαν πολλά μοσχεύματα δέρματος για να αποκατασταθεί η εμφάνιση του Nemo, ο οποίος τυφλώθηκε από το ένα μάτι στη μάχη αυτή.

Στις 23 Ιουνίου του 1967 επέστρεψε με όλες τις τιμές στις ΗΠΑ, ως ο πρώτος σκύλος-φρουρός που αποστρατεύτηκε από την ενεργό υπηρεσία.

Cairo, ο σκύλος που συμμετείχε στην επιδρομή κατά του Οσάμα μπιν Λάντεν

Οι New York Times τον χαρακτήρισαν ως το πιο θαρραλέο σκυλί του έθνους. Ο Cairo, ένα βέλγικο Malinois συνόδευσε τους αμερικανούς κομάντο στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν.

Τα Malinois χρησιμοποιούνται συχνά στο στρατό καθώς επίσης και από την αστυνομία.

Υιοθεσίες στρατιωτικών σκύλων

Δεν είναι πάντα εύκολο να επιστρέφουν τα σκυλιά που έχουν χρησιμοποιηθεί σε στρατιωτικές μάχες πίσω στις ΗΠΑ, καταλήγει το δημοσίευμα. Μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ μόνο 204 από τα περίπου 4.900 σκυλιά που υπηρέτησαν επέστρεψαν στην Αμερική, σύμφωνα με στοιχεία από οργανώσεις για στρατιωτικούς σκύλους. Στα υπόλοιπα είτε έγινε ευθανασία, είτε δόθηκαν στο στρατό του Νότιου Βιετνάμ, είτε εγκαταλείφθηκαν.

Το 2000 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, υπέγραψε νόμο, ο οποίος επέτρεπε την υιοθεσία πρώην στρατιωτικών σκύλων.

Ο μη κυβερνητικός οργανισμός Military Working Dog Adoptions προσπαθεί να βρει σπίτια στα σκυλιά που επιστρέφουν από τα πεδία των μαχών.