Ο όρος «κλιματικός πρόσφυγας» αλλάζει τον χάρτη στη χορήγηση ασύλου

Μη δεσμευτική απόφαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανοίγει το σχετικό «παραθυράκι»


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
5:22
21/01/2020
Ο όρος «κλιματικός πρόσφυγας» αλλάζει τον χάρτη στη χορήγηση ασύλου
5
loading

Τους κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική κρίση θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους οι χώρες όταν εξετάζουν αιτήματα για χορήγηση ασύλου, όπως εκτιμά η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να κάνει δεκτές τις προσφυγές των αιτούντων.

Η Επιτροπή, στην οποία μετέχουν ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, ανακοίνωσε τη μη δεσμευτική απόφασή της για την περίπτωση του Ιοάνε Τεϊτιότα, ενός μετανάστη από τα νησιά Κιριμπάτι. Ο Τεϊτιότα προσέφυγε καθώς το 2013 είχε ζητήσει άσυλο από τη Νέα Ζηλανδία, όμως δύο χρόνια αργότερα απελάθηκε από τη χώρα αυτή πίσω στην πατρίδα του.

Ο Τεϊτιότα υποστήριζε ότι το νησί του, η Νότια Ταράουα, μαστίζεται από υπερπληθυσμό, διενέξεις για την πρόσβαση σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και έλλειψη πόσιμου νερού, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας που κατέστησε ακατοίκητα άλλα νησιά στο Κιριμπάτι.

Η Επιτροπή απέρριψε την προσφυγή του, εκτιμώντας ότι δεν κινδύνευε η ζωή του, όμως στην απόφασή της σημειώνει ότι «η υποβάθμιση του περιβάλλοντος μπορεί να βλάψει την ευμάρεια ενός προσώπου και να παραβιάσει το δικαίωμά του στη ζωή».

Πολλά νησιά του Ειρηνικού, μεταξύ των οποίων και τα Κιρμπάτι, θεωρούνται από τα πιο τρωτά απέναντι στην κλιματική αλλαγή και την άνοδο της στάθμης του ωκεανού.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι χώρες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους, προτού να αποφασίσουν αν θα απελάσουν κάποιον άνθρωπο, τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσει στην πατρίδα του λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ο Ισραηλινός καθηγητής Γιουβάλ Σάνι, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, υπογράμμισε ότι με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος ώστε στο μέλλον οι άνθρωποι να μπορούν να καταγγείλουν ότι παραβιάζεται το δικαίωμά τους στη ζωή, βασιζόμενοι στην κλιματική αλλαγή. Η μκο Διεθνής Αμνηστία χαιρέτισε μια απόφαση που δημιουργεί «προηγούμενο» σε παγκόσμια κλίμακα.

Να σημειωθεί πάντως ότι στο διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει προς το παρόν η έννοια του «κλιματικού πρόσφυγα».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Γιατι πρωτα οι ΜΚΟ δεν τους μιλουν…

  ..για αντισυληψη και δεν τους μοιραζουν δωρεαν προφυλακτικα???? Πεινουν ..διψουν..υποφερουν... αλλα παιδια ξεπετουν συνεχως μεσα στη δυστιχια.

 2. avatar Τα νεα τερτιπια των ΜΚΟ

  ...φερτε τους βεδουινους της σαχαρας να τους εκπαιδευσουν!!!!

 3. avatar ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΠΑΤΕΝΤΑ

  Για να μας \"δικαιολογεί\" εφεξής ο ΟΗΕ κι οι επιτήδειοι των ΜΚΟ, ακόμη μεγαλύτερη εισροή λαθραίων, προς τις χώρες μας....Να δούμε τι άλλο θα εφεύρουν πια!

 4. avatar Σχέδιο της Νέας τάξης πραγμάτων

  Λαθροεισβολή σε όλες τις χώρες

 5. avatar Στάκαμαν

  Καλά, δεν του μίλησε κανεις για την Ελλάδα την χώρα της αριστεράς και του κομμουνισμού; Έλα εδώ άνθρωπε μου! Όλοι μπαίνουν!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει