Οι περισσότεροι εξωπλανήτες έχουν νερό

Οι υδρατμοί είναι συχνοί στις ατμόσφαιρες πολλών εξωπλανητών


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
20:55
11/12/2019
Οι περισσότεροι εξωπλανήτες έχουν νερό
5
loading

Μία ακόμη αστρονομική αποκάλυψη που γοητεύει... Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι περισσότεροι εξωπλανήτες έχουν νερό αλλά λιγοστό.

Πιο συγκεκριμένα, οι υδρατμοί είναι συχνοί στις ατμόσφαιρες πολλών εξωπλανητών, όμως σε ποσότητες πολύ χαμηλότερες του αναμενομένου.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα ανάλυσης της χημικής σύστασης των ατμοσφαιρών των πλανητών πέρα από το ηλιακό σύστημα μας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Νίκου Μαντουσουντάν του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής «The Astrophysical Journal Letters», μελέτησαν ατμοσφαιρικά δεδομένα από διαστημικά και επίγεια τηλεσκόπια.

Τα συγκεκριμένα δεδομένα που αφορούσαν 19 εξωπλανήτες διαφόρων διαστάσεων και θερμοκρασιών, από «μίνι-Ποσειδώνες» (με μάζες σχεδόν δεκαπλάσιες της Γης) μέχρι «υπερ-Δίες» (με μάζα τουλάχιστον 600 φορές μεγαλύτερη της Γης), καθώς επίσης με θερμοκρασίες από 20 έως πάνω από 2.000 βαθμούς Κελσίου.

Διαπιστώθηκε ότι, όπως στους γιγάντιους πλανήτες του δικού μας ηλιακού συστήματος, οι ατμόσφαιρες των εξωπλανητών είναι πλούσιες σε υδρογόνο.

Άλλα χημικά στοιχεία, όπως το οξυγόνο (το τρίτο σε αφθονία στοιχείο στο σύμπαν μετά το υδρογόνο και το ήλιο) βρίσκονται επίσης σε αναμενόμενες ποσότητες στους εξωπλανήτες.

Όμως το νερό, που περιέχει οξυγόνο, δεν φαίνεται να υπάρχει σε παρόμοια αναλογία, με βάση τις μικρές ποσότητες των υδρατμών που έχουν ανιχνευθεί έως τώρα.

Η νέα μελέτη βρήκε υδρατμούς στις ατμόσφαιρες των 14 από τους 19 εξωπλανήτες που εξέτασε. «Είναι όμως απίστευτο πόσο χαμηλές είναι οι συγκεντρώσεις νερού στις ατμόσφαιρες πολύ διαφορετικών εξωπλανητών. Δεδομένου ότι το νερό αποτελεί συστατικό - κλειδί για τη ζωή στη Γη, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πόσο νερό μπορεί να βρεθεί στα πλανητικά συστήματα πέρα από το δικό μας», δήλωσε ο Μαντουσουντάν.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Giorgis

  Αφού υπάρχει αρκετό οξυγόνο (τρίτο στοιχείο σε επάρκεια μετά το υδρογόνο και το ήλιο) δεν υπάρχει πρόβλημα. Το νερό είναι χημική ένωση υδρογόνου και οξυγόνου και φτιάχνεται. Θα χρειαστεί μια γεωποίηση έτσι κι αλλιώς γιατί δεν θα είναι το μόνο πράγμα που θα διαφέρει από τη γη ένας άλλος πλανήτης. Τα ρομπότ που θα σταλούν πριν τους ανθρώπους θα αναλάβουν αυτή τη δουλειά.

 2. avatar Τόνο Μάσας.

  Ας το πάρουμε απόφαση. Είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν.Συνεχίζουμε αυτό που άρχισε τυχαία στον πλανήτη μας πριν εκατομμύρια χρόνια.
  Πρέπει να βαδίσουμε προς το κοινό μας μέλλον όλοι οι ΄άνθρωποι μαζί και οι φασίστες χώρια.
  Το πρώτο βήμα είναι να κλείσουμε τους επαρχιώτες πίσω στα χωριά τους.
  Και τους ούγκανους που γράφουν στα σχόλια ασυναρτησίες να τους πετάξουμε έξω από το ίντερνετ.
  Μετά όλα τα άλλα θα είναι εύκολα. Το σύμπαν μας περιμένει.

  1. avatar παρέα

   Στα τρισεκατομμύρια πλανητών, στα εκατομύρια γηινων πλανητων και ανάμεσα στους χιλιάδες εξωγήινους πολιτισμούς εκ των οποιών εκατοντάδες ανώτερους μας, επείδη δεν μπορούμε να τους δούμε και έχουμε ανακαλύψει μόνο 10 000 πλανήτες, δεν πάει να πει πως είμαστε μόνοι..
   Όποιος έχει την τεχνολογία να ταξιδέψει στο σύμπαν, έχει την ωριμότητα να μην είναι κολόμβος, αλλά να αφήνει τους πολιτισμούς να αναπτύσσονται μόνοι τους.
   Και φυσικά να κάνει αφιλόξενους πλανήτες κατοικήσιμους.

  2. avatar Αφήστε με

   "Και τους ούγκανους που γράφουν στα σχόλια ασυναρτησίες να τους πετάξουμε έξω από το ίντερνετ."
   και μετά πως θα περνάς την ωρα σου χωρίς ιντερνετ;

  3. avatar Σκετος

   Προφανώς,περνάς κάποια ίωση.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει