Τα νερά στο νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό γίνονται πιο όξινα, κάνοντας δύσκολη τη ζωή για τα όντα που ζουν εκεί, κυρίως για τα στρείδια αλλά και τους 3.200 ανθρώπους που απασχολούνται στην αλιεία τους.

Οι ερευνητές της αμερικανικής Υπηρεσίας National Oceanographic and Atmospheric Administration (NOAA) προγραμματίζουν για αύριο ένα διαφορετικό «ταξίδι», διάρκειας ενός μήνα, μια ερευνητική αποστολή στα ανοιχτά των δυτικών ακτών των ΗΠΑ και του Καναδά για να μελετήσουν τον τρόπο με τον οποίο η οξίνιση των υδάτων επηρεάζει τη χημεία των νερών του ωκεανού και τη θαλάσσια ζωή στην περιοχή.

Όπως εξηγεί η Huffington Post, η οξίνιση των ωκεανών συμβαίνει όταν το φαινόμενο του θερμοκηπίου προκαλεί συσσώρευση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και αυτό διαλύεται στο νερό της θάλασσας, με αποτέλεσμα να αλλάζει τη χημική του σύσταση και να δυσκολεύει τα κοράλλια, τα οστρακόδερμα και άλλα είδη να σχηματίσουν τα σκληρά όστρακα που χρειάζονται.

Το διοξείδιο του άνθρακα δημιουργεί ανθρακικό οξύ όταν διασκορπιστεί στο νερό. Αυτό με τη σειρά του διαλύει το ανθρακικό άλας, ζωτικό στοιχείο για το σχηματισμό των κοραλλιών και των οστράκων.

Οι ωκεανοί είναι σήμερα 30% πιο όξινη σε σχέση με την εποχή πριν τη Βιομηχανική Επανάσταση, εκτιμούν οι ειδικοί.

Η αποστολή έχει σκοπό να μελετήσει το πώς η οξίνιση επηρεάζει τα μικροσκοπικά θαλάσσια όντα, τα πτερόποδα, που αποτελούν βασική πηγή τροφής για πολλά θαλάσσια είδη, ανάμεσά τους και ο σολωμός.

Το σκάφος «Fairweather» της ΝΟΑΑ θα αποπλεύσει από το Seattle, αρχικά θα κατευθυνθεί βόρεια και στη συνέχεια πάλι νότια προκειμένου να καταπλεύσει στις 29 Αυγούστου στο San Diego.

Στη διάρκεια της ερευνητικής αποστολής οι ειδικοί θα συλλέξουν δείγματα για να αναλύσουν τη χημική σύσταση των υδάτων, θα ρυθμίσουν τις υπάρχουσες «σημαδούρες» που μετρούν συνεχώς το βαθμό οξύτητας των ωκεανών και θα παρατηρήσουν πληθυσμούς θαλάσσιων ζώων καθώς και την έκταση εμφάνισης άλγης.