Μοιάζει περισσότερο σαν λιβάδι αλλά υπάρχουν παραλία και θάλασσα «θαμμένα» κάτω από την πράσινη άλγη που έχει καλύψει την ακτή και το νερό στην περιοχή Qingdao στην ανατολική Κίνα.

Για κάποιους μπορεί το θέαμα αυτό και η αίσθησή του να είναι αηδία αλλά υπάρχουν και λουόμενοι που δεν πτοούνται.

Αν κάποιος δεν σιχαίνεται να κολυμπά μέσα στην πρασινάδα, ίσως μπορεί και να απολαύσει τα οφέλη των φυκιών αυτών. Πρόκειται για τα μη δηλητηριώδη Enteromorpha prolifera που μάλιστα τρώγονται και θεωρούνται ωφέλιμα για την υγεία.

Το φυτό αυτό, που ονομάζεται και «θαλάσσιο μαρούλι», λέγεται πως είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και πολλά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες που ωφελούν το δέρμα και την πίεση.

Περίπου είκοσι τόνοι από τα φύκια αυτά έχουν ήδη απομακρυνθεί από την παραλία τις τελευταίες ημέρες. Όμως τα συνεργεία καθαρισμού δίνουν μάχη με το χρόνο προκειμένου να προλάβουν να μαζέψουν τα φύκια πριν σαπίσουν κι αρχίσουν να αποσυντίθενται διότι στην περίπτωση αυτή το φυτό παράγει το τοξικό υδρόθειο.

Περισσότεροι από 10.000 εθελοντές είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους το 2008 που η παραλία και η θάλασσα έπρεπε να καθαριστούν για να φιλοξενήσουν αθλήματα στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Στην επιχείρηση είχε τότε συμβάλλει και ο στρατός.

Οι αρχές αποδίδουν το φαινόμενο στην αυξημένη θερμοκρασία της θάλασσας ωστόσο πολλοί επιστήμονες επισημαίνουν πως οφείλεται στη ρύπανση. Όπως εξηγούν, η άλγη αναπτύσσεται με τέτοιους ρυθμούς επειδή οι αγρότες χρησιμοποιούν πολλά λιπάσματα στα σπαρτά τους.

Δείτε τις φωτογραφίες