Την ώρα που το οικολογικό κίνημα κερδίζει συνεχώς έδαφος και ολοένα και περισσότεροι συνειδητοποιούν το χρέος μας απέναντι στον πλανήτη, υπάρχουν και κάποιοι που δεν παίρνουν με τίποτα το μήνυμα.

Ίσως να φταίνε τα στερεότυπα εδώ, καθώς μια νέα έρευνα κατέληξε πως όσοι αρνούνται να επιδοθούν σε «πράσινες» συμπεριφορές ανησυχούν ιδιαιτέρως για την αρρενωπότητά τους και το πώς θα προσληφθεί μια τέτοια πράξη από τους γύρω τους!

Η μελέτη του Ιουνίου 2019 (με τίτλο «Gender Bending and Gender Conformity: The Social Consequences of Engaging in Feminine and Masculine Pro-Environmental Behaviors») ρίχνει φως στο παράξενο αυτό φαινόμενο με τρεις ανεξάρτητες έρευνες, οι οποίες βρήκαν πως οι οικολογικές συμπεριφορές συνδέονται στα μυαλά πολλών με θηλυπρέπεια ή με ανθρώπους η σεξουαλική ταυτότητα των οποίων ελέγχεται. Όταν μάλιστα συνδεθεί ευθέως με την ομοφυλοφιλία, το αντίστοιχο υποκείμενο δεν θα προβεί σε καμία «πράσινη» πράξη.

Οι συμμετέχοντες της πρώτης μελέτης, για παράδειγμα, έπρεπε να αξιολογήσουν έναν χαρακτήρα σύμφωνα με τις καθημερινές του συνήθειες, πολλές εκ των οποίων ήταν οικολογικής φύσης (ανακύκλωση κ.λπ.). Όταν ο φανταστικός χαρακτήρας ήταν άντρας, οι συμμετέχοντας υπέθεταν πως ήταν ομοφυλόφιλος!

Κάτι που επιβεβαίωσε και το δεύτερο πείραμα, βρίσκοντας πως οι συμμετέχοντες πιστεύουν ότι όσοι είναι οικολογικά ανήσυχοι «είναι λιγότερο πιθανό να είναι ετεροφυλόφιλοι», όπως γράφουν οι ερευνητές.

Η καθηγήτρια ψυχολογίας Janet K. Swim και οι συνεργάτες της στη μελέτη ήξεραν πως «οι συμπεριφορές δεν μας βοηθούν απλώς να πραγματώσουμε κάτι, αλλά σηματοδοτούν και κάτι για το ποιοι είμαστε». Ήθελαν απλώς να ελέγξουν αν αυτό ισχύει και στην περιβαλλοντική μέριμνα.

«Ακτιβιστές, νομοθέτες και όσοι εργάζονται και προωθούν τις οικολογικές συμπεριφορές μπορεί να θέλουν να λάβουν υπόψη τους αυτές τις πιέσεις στους ρόλους του φύλου», καταλήγει.