Οι άντρες δεν ανακυκλώνουν γιατί πιστεύουν πως τέτοιες συμπεριφορές προσιδιάζουν σε… ομοφυλόφιλους

Έρευνα συνδέει την οικολογική συνείδηση με τα στερεότυπα του φύλου


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
17:05
06/08/2019
Οι άντρες δεν ανακυκλώνουν γιατί πιστεύουν πως τέτοιες συμπεριφορές προσιδιάζουν σε… ομοφυλόφιλους
5
loading

Την ώρα που το οικολογικό κίνημα κερδίζει συνεχώς έδαφος και ολοένα και περισσότεροι συνειδητοποιούν το χρέος μας απέναντι στον πλανήτη, υπάρχουν και κάποιοι που δεν παίρνουν με τίποτα το μήνυμα.

Ίσως να φταίνε τα στερεότυπα εδώ, καθώς μια νέα έρευνα κατέληξε πως όσοι αρνούνται να επιδοθούν σε «πράσινες» συμπεριφορές ανησυχούν ιδιαιτέρως για την αρρενωπότητά τους και το πώς θα προσληφθεί μια τέτοια πράξη από τους γύρω τους!

Η μελέτη του Ιουνίου 2019 (με τίτλο «Gender Bending and Gender Conformity: The Social Consequences of Engaging in Feminine and Masculine Pro-Environmental Behaviors») ρίχνει φως στο παράξενο αυτό φαινόμενο με τρεις ανεξάρτητες έρευνες, οι οποίες βρήκαν πως οι οικολογικές συμπεριφορές συνδέονται στα μυαλά πολλών με θηλυπρέπεια ή με ανθρώπους η σεξουαλική ταυτότητα των οποίων ελέγχεται. Όταν μάλιστα συνδεθεί ευθέως με την ομοφυλοφιλία, το αντίστοιχο υποκείμενο δεν θα προβεί σε καμία «πράσινη» πράξη.

Οι συμμετέχοντες της πρώτης μελέτης, για παράδειγμα, έπρεπε να αξιολογήσουν έναν χαρακτήρα σύμφωνα με τις καθημερινές του συνήθειες, πολλές εκ των οποίων ήταν οικολογικής φύσης (ανακύκλωση κ.λπ.). Όταν ο φανταστικός χαρακτήρας ήταν άντρας, οι συμμετέχοντας υπέθεταν πως ήταν ομοφυλόφιλος!

Κάτι που επιβεβαίωσε και το δεύτερο πείραμα, βρίσκοντας πως οι συμμετέχοντες πιστεύουν ότι όσοι είναι οικολογικά ανήσυχοι «είναι λιγότερο πιθανό να είναι ετεροφυλόφιλοι», όπως γράφουν οι ερευνητές.

Η καθηγήτρια ψυχολογίας Janet K. Swim και οι συνεργάτες της στη μελέτη ήξεραν πως «οι συμπεριφορές δεν μας βοηθούν απλώς να πραγματώσουμε κάτι, αλλά σηματοδοτούν και κάτι για το ποιοι είμαστε». Ήθελαν απλώς να ελέγξουν αν αυτό ισχύει και στην περιβαλλοντική μέριμνα.

«Ακτιβιστές, νομοθέτες και όσοι εργάζονται και προωθούν τις οικολογικές συμπεριφορές μπορεί να θέλουν να λάβουν υπόψη τους αυτές τις πιέσεις στους ρόλους του φύλου», καταλήγει.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar ΧΧΧχαχαχαΧ

  Χαχαχαχαχα

 2. avatar Άσπρο μαύρο

  Τι μπαρούφα είναι τώρα αυτή; Η έρευνα έγινε από...;

 3. avatar Richard 29

  Οι πρωταγωνίστριες στα θέματα ευαισθησίας είναι οι γυναίκες. Άρα να μη μας κάνει έκπληξη πως όταν ένας άνδρας εκδηλώνει ευαισθησία προς το περιβάλλον, του αποδίδονται θηλυκά πρότυπα συμπεριφοράς. Γιατί ο πραγματικός άνδρας, όχι μόνο μολύνει το περιβάλλον με τα κυβικά του, πετάει κουτάκια μπύρας στη παραλία, γενικά ΓΚΔ. Γιατί έτσι τον θέλουν οι γυναίκες, μερακλή. Αλλιώς είναι φίλος ή και γκέϊ.

 4. avatar Xaxaxaaaaaaa

  Το Θεό σας δεν έχετε, να δω τι άλλο θα σκεφτείτε και οι δημοσιογράφοι και αυτοί που κάνουν τις έρευνες, και τα παίρνουν χοντρά.

 5. avatar Ονομα

  Δηλαδή το fun club του Νεόφυτου δεν κάνει ανακύκλωση για να γλυτώσει τον αφορισμό;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει