Ο γνωστός Ιρλανδός ηθοποιός Ντάνιελ Ντέι Λούις θα δώσει το παρών στην Αθήνα για την πρεμιέρα της ταινίας του «Λίνκολν», σε συνδυασμό με τους σκοπούς της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών η οποία τον καλεί.

Ο Ντέι Λούις, δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ ερμηνείας για τις ταινίες «Θα χυθεί αίμα» και «Το αριστερό μου πόδι», θα παρευρεθεί στην πανελλήνια πρεμιέρα του «Λίνκολν» που θα γίνει την Τρίτη 22 Ιανουαρίου στο Παλλάς Citylink (Βουκουρεστίου 5 – Αθήνα) στις 20.00 μ.μ.

Η ταινία παρακολουθεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες της ζωής ενός από τους πιο σημαντικούς προέδρους της Αμερικής, του Αβραάμ Λίνκολν. Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ σκηνοθετεί τον Ντάνιελ Ντέι-Λιούις σε ένα συναρπαστικό θρίλερ, που εξετάζει τη σύγκρουση ανάμεσα στον Λίνκολν και τους ισχυρούς άνδρες του υπουργικού συμβουλίου του, στην προσπάθειά του να τερματίσει την πιο αιματοβαμμένη σύγκρουση της χώρας, τον Εμφύλιο Πόλεμο, και ν’ αλλάξει τον ρου της ιστορίας βάζοντας τέλος στη δουλεία και επαναφέροντας την Ένωση της Αμερικής.

Η ταινία, που αναμένεται να οδηγήσει τον Ντέι Λούις (για πέμπτη φορά) στις υποψηφιότητες των Όσκαρ, θα διανεμηθεί στις ελληνικές αίθουσες από την κινηματογραφική εταιρία Odeon, ενώ συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι το περιοδικό Σινεμά, η ιστοσελίδα του και η Ελληνική Θεαμάτων. Μετά την προβολή ο Ιρλανδός ηθοποιός θα κουβεντιάσει με το κοινό, ενώ θα παραστεί στην δεξίωση που θα ακολουθήσει σε αθηναϊκό ξενοδοχείο του κέντρου.

Για μια ακόμη φορά, ύστερα από επιθυμία του ηθοποιού, τα έσοδα από την πρεμιέρα του «Λίνκολν» στην Αθήνα, θα διατεθούν στο Πρότυπο Κέντρο «Πόρτα Ανοιχτή» της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών, ένα έργο που ο ηθοποιός παρακολουθεί και αγαπά.

Την περασμένη εβδομάδα η Ακαδημία Αθηνών απένειμε τιμητική διάκριση στην Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών για την επί 40 χρόνια προσφορά της σε παιδιά, νέους και ενήλικες που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση με συστηματική παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, προγραμμάτων και δραστηριοτήτων που αποβλέπουν στη βελτίωση και προαγωγή της ποιότητας της ζωής τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εταιρείας το βραβείο αυτό αποτελεί «μια μέγιστη τιμή γιατί προέρχεται από το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας. Συνιστά επίσης επίσημη αναγνώριση μιας σεμνής προσπάθειας πολλών ετών και ηθική ενθάρρυνση, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

«Το βραβείο ανήκει σε όλη τη μεγάλη οικογένεια της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών, γιατί όλο μας το έργο στηρίζεται στη θέληση των παιδιών μας, στο θάρρος των γονέων τους, στην αξία των στελεχών μας και στην αγάπη των φίλων μας», τονίζει η πρόεδρος της Εταιρείας Δάφνη Οικονόμου.

«Σε μία εξαιρετικά δύσκολη εποχή δοκιμάζεται σκληρά η ανθεκτικότητα της Εταιρείας και το γεγονός παραμένει ότι με 240 παιδιά, νέους και ενήλικες στα προγράμματα μας και 110 άτομα προσωπικό δεν θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τον ίδιο ρυθμό προσφοράς χωρίς άμεση, σταθερή και σημαντική βοήθεια από την Πολιτεία και την κοινωνία», συμπληρώνει η κ. Οικονόμου εκφράζοντας παράλληλα τις απέραντες ευχαριστίες της Εταιρείας σε όσους την πίστεψαν και την στήριξαν πιστά όλα αυτά τα χρόνια και προσκαλώντας όσους γνωρίζουν ή θα γνωρίσουν το έργο της να συνεχίσουν στο πλευρό της αυτό το δύσκολο, αλλά τόσο ελπιδοφόρο ταξίδι.

Η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών ιδρύθηκε πριν από 40 χρόνια πρωτίστως από μια ομάδα γονέων, αλλά με την έμπρακτη υποστήριξη εκλεκτών μελών της επιστήμης και της κοινωνίας. Πρώτος πρόεδρος διετέλεσε ο παιδίατρος Σπύρος Δοξιάδης. Στα χρόνια που πέρασαν η Εταιρεία χάραξε μια σταθερή πορεία στην εξυπηρέτηση των ανθρώπων που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση στην Ελλάδα, κυρίως δε στην αναγνώριση των δυνατοτήτων και των δικαιωμάτων τους.