Σε τσουνάμι εξελίσσεται η ματαίωση αγώνων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2020 της Formula 1, λόγω κορονοϊού, και αυτό διότι μετά από το γκραν πρι της Αυστραλίας, τον ίδιο δρόμο πήραν και αυτά σε Μπαχρέιν και Βιετνάμ, με την πίστα του Ανόι να μην κάνει τελικά το ντεμπούτο της στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού

Έπειτα από το κρούσμα του ιού που εντοπίστηκε σε άνθρωπο της McLaren, οι επιτελείς του σπορ πήραν την απόφαση να μην κουνήσουν την πρώτη καρό σημαία της σεζόν το προσεχές Σαββατοκύριακο και ως εκ τούτου να μην ανάψουν τα πράσινα φώτα. Όμως, υπό τον φόβο του ιού, κάτι τέτοιο ισχύει πλέον και για τους δύο επόμενους αγώνες, που μαζί με αυτόν της Κίνας, ο οποίος είχε αναβληθεί εδώ και αρκετό καιρό, σημαίνει ότι η αγωνιστική δράση -καλώς εχόντων των πραγμάτων- θα ξεκινήσει το τριήμερο 1-3 Μαΐου στην Ολλανδία.

Πάντως, η είδηση δεν προκάλεσε κάποια έκπληξη, καθώς αυτό ήταν κάτι άκρως αναμενόμενο. Μάλιστα, οι οργανωτές επισημαίνουν πως θα αναζητήσουν νέες ημερομηνίες για τα γκραν πρι σε Μπαχρείν και Βιετνάμ, αν και κάτι τέτοιο δεν φαντάζει εύκολο, ενώ δεν είναι και σίγουρο ότι θα ξεκινήσει η δράση στην Ευρώπη στις αρχές Μαΐου.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

«Μετά την ανακοίνωση της ακύρωσης του γκραν πρι Αυστραλίας και της συνεχιζόμενα ρευστής κατάστασης σχετικά με COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο, η Formula 1, η FIA και οι υποστηρικτές των αγώνων έλαβαν κάποιες αποφάσεις για να εξασφαλίσουν την υγεία και την ασφάλεια των συμμετεχόντων στο πρωτάθλημα, των εργαζόμενων στις πίστες και του κοινού. Αυτό παραμένει το πρωταρχικό μέλημά μας.

Η Formula 1 και η FIA συνεχίζουν να συνεργάζονται στενά με τους διοργανωτές των αγώνων στο Μπαχρέιν και το Βιετνάμ, καθώς και με τις τοπικές Αρχές, ώστε να παρακολουθούν την κατάσταση και την κατάλληλη χρονική στιγμή να εξετάσουν τη βιωσιμότητα πιθανών εναλλακτικών ημερομηνιών για κάθε γκραν πρι, εφόσον η κατάσταση βελτιωθεί.

Ως αποτέλεσμα, η Formula 1 και η FIA αναμένουν να ξεκινήσει το πρωτάθλημα στα τέλη Μαΐου, στην Ευρώπη, αλλά δεδομένης της απότομης αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 στην Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες, αυτό είναι κάτι που θα επανεξετάζεται τακτικά».

Εάν και ο τρέχον προγραμματισμός δεν διαταραχθεί, τότε η νέα χρονιά στην F1 θα αρχίσει στην πίστα του Ζάντφουρτ, που επανέρχεται στο καλεντάρι του πρωταθλήματος μετά από πολλά χρόνια.