Φέτος, στη Γαλλία έχει προϋπολογιστεί ότι θα εισπραχτούν 700 εκατομμύρια ευρώ από τις παραβάσεις που θα καταγράψουν τα ραντάρ. Κι αυτό χάρη στη θεαματική αύξηση των εγκατεστημένων συσκευών, των νέων ραντάρ φωτός (λέιζερ ή lidar) και των καμερών στους σηματοδότες.

Τα ραντάρ αποτελούν χρυσωρυχείο για τις κυβερνήσεις, αφού ο κύριος ρόλος τους είναι να κόβουν κλήσεις και να μπαίνει χρήμα στον κρατικό κορβανά. Βέβαια οι εθνοπατέρες θα πουν ότι ο ρόλος των ραντάρ είναι άλλος. Να επιβάλλουν τη χρήση των ορίων ταχύτητας και να προάγουν την ασφάλεια των δρόμων. Στην πράξη πάντως η μείωση των δεικτών θνησιμότητας έχει μεταλλαχτεί σε μια «υψηλή» δικαιολογία για την μηχανή επιβολής προστίμων.

Η γαλλική κυβέρνηση βρήκε τον τρόπο να καλύψει μέρος της «μαύρης τρύπας» του προϋπολογισμού της. Στα τέλη του 2012 θα λειτουργούν στην Γαλλία, την πατρίδα της ελευθερίας, 4.000 ραντάρ καταγραφής παραβάσεων της κυκλοφορίας. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ.

Το κακό με τα ραντάρ είναι ένα. Ουσιαστικά δεν μπορούν να αποτρέψουν μια παράβαση, αδιάκριτα αν είναι θανατηφόρα ή όχι. Το μόνο που κάνουν είναι να την καταγράφουν, ώστε να αντιστοιχηθεί με ένα χρηματικό αντίτιμο, το πρόστιμο.

Πόσοι οδηγοί φοβούνται τόσο πολύ σήμερα το πρόστιμο, ώστε να οδηγούν απόλυτα νόμιμα; Είναι αποδεκτό κίνητρο στη σύγχρονη εποχή ο φόβος για να κινείται νόμιμα ο πολίτης; Θλιβερό. Το μόνο που μπορεί πραγματικά να αποτρέψει μια παράβαση είναι η παιδεία και η συνείδηση του οδηγού. Όμως η παιδεία απαιτεί εκπαίδευση και αυτή κοστίζει πολύ περισσότερο από μερικές χιλιάδες «φωτογραφικές» μηχανές.

Το αστείο είναι ότι πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση, οι πολιτικοί των Φράγκων εξαγγέλλουν τη μείωση των ραντάρ στους δρόμους , κάτι σαν το κλασικό ελληνικό «θα σάς κάνουμε και σχολεία, θα σάς κάνουμε και παιδιά…», υποσχέσεις που αμέσως μετά ξεχνιούνται.

Η μαύρη τρύπα είναι αμείλικτη!

Με την ευκαιρία ας θυμηθούμε το ευρηματικό διαφημιστικό spot της Kawasaki που σχετίζεται και σαρκάζει το θέμα ραντάρ. Δεν βγήκε ποτέ επίσημα στα Μέσα –για προφανείς λόγους, έκανε όμως «καριέρα» στο διαδίκτυο…