Το δικαστήριο της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα καταδίκασε, χθες, 11 πρώην μέλη του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου» σε συνολικές ποινές κάθειρξης 59 χρόνων για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων το 1998.

Η δίκη των πρώην μελών της αποκαλούμενης «Ομάδας της Ντρένιτσα» του ΑΣΚ συνοδεύτηκε από διαμαρτυρίες, απόδραση από τη φυλακή και προβλήματα με τους μάρτυρες που άλλαζαν τις ενοχοποιητικές καταθέσεις.
Νωρίτερα, χθες, το δικαστικό συμβούλιο του δικαστηρίου της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, αποτελούμενο από διεθνείς δικαστές, ανακοίνωσε ότι οι πρώην διοικητές του ΑΣΚ και επικεφαλής της «Ομάδας της Ντρένιτσα Σάμι Λουστάκου και Σουλεϊμάν Σελίμι καταδικάστηκαν σε 12 και 8 χρόνια κάθειρξη αντίστοιχα.

Η δίκη των πρώην μελών του ΑΣΚ ολοκληρώθηκε, χθες, με τους διεθνείς δικαστές να είναι αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα από την ημέρα που άρχισε. Στην αρχή της δίκης, το 2013, στην Πρίστινα διοργανώθηκαν διαμαρτυρίες με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών που αντιδρούσαν στις συλλήψεις βετεράνων πολέμου του πρώην ΑΣΚ.

Πρόσθετα προβλήματα δημιουργήθηκαν το 2014, όταν τρεις κατηγορούμενοι απέδρασαν από τη φυλακή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταφορά τους σε άλλο σωφρονιστικό κατάστημα, σύμφωνα με το βαλκανικό ερευνητικό δίκτυο BIRN.

Όλοι οι κατηγορούμενοι ήταν μέλη της επιχειρησιακής ομάδας του ΑΣΚ με βάση την περιοχή της Ντρένιτσα στο κεντρικό τμήμα του Κοσόβου. Οι κάτοικοι του Κοσόβου τους θεωρούν ήρωες που πολέμησαν για την ανεξαρτησία του Κοσόβου από τη Σερβία.

Μετά τη λήξη των συγκρούσεων, το 1999, πρώην μέλη της «Ομάδας της Ντρένιτσα» ανέλαβαν ηγετικές θέσεις στους θεσμούς του Κοσόβου, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού του Κοσόβου και νυν υπουργού Εξωτερικών Χασίμ Θάτσι.

Ο Σουλεϊμάν Σελίμι, ο οποίος καταδικάστηκε χθες, ήταν πρώην πρέσβης του Κοσόβου στην Αλβανία.

Οι σερβικές αρχές, το 1997 καταδίκασαν ερήμην για τρομοκρατία τους Σελίμι και Θάτσι, αλλά δεν εξέτισαν ποτέ ποινές.

Στην έκθεση του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι διατυπώνονται καταγγελίες, ότι η Ομάδα της Ντρένιτσα ήταν αναμεμειγμένη σε διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες- ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, λαθρεμπόριο ναρκωτικών και τσιγάρων, πορνεία.

Οι πιο σοβαρές καταγγελίες ήταν ότι η ομάδα συμμετείχε σε εμπόριο ανθρώπινων οργάνων αιχμαλώτων και απαχθέντων στη διάρκεια των συγκρούσεων στο Κόσοβο, αν και δεν κατηγορήθηκε ποτέ γι’ αυτό και τα πρώην μέλη του ΑΣΚ αρνούνται ότι συνέβη κάτι τέτοιο.

Τα πρώην μέλη του ΑΣΚ καταδικάστηκαν για εγκλήματα σε βάρος άμαχων κρατούμενων στο στρατόπεδο του ΑΣΚ στο Λίκοβατς, για βασανισμούς και κακομεταχείριση για τη δολοφονία Σέρβου αστυνομικού και για τις δολοφονίες αμάχων.

Στη διάρκεια της δίκης, η μεγαλύτερη πρόκληση για το δικαστήριο ήταν να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ακεραιότητα των μαρτύρων. Κάποιοι προστατευόμενοι μάρτυρες αποκαλύφθηκαν από δημοσιογράφους, άλλοι άλλαζαν τις καταθέσεις που είχαν δώσει στην αστυνομία, ενώ κάποιοι άλλοι κατηγόρησαν την αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο (Eulex) για άσχημη μεταχείριση, σύμφωνα με το BIRN.