Βελτίωση των μέσων πρόληψης της διαφθοράς συνιστά στην Γερμανία η αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO).

Με έκθεση της, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), συνιστά στην Γερμανία να βελτιώσει τα μέσα προληπτικού ελέγχου της διαφθοράς, κυρίως στις τάξεις των μελών του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου όπου, όπως σημειώνει, παρατηρούνται κρούσματα «σύγκρουσης συμφερόντων».

Με την έκθεση αναγνωρίζεται ότι στο σύνολο του, το γερμανικό σύστημα για την διασφάλιση της ακεραιότητας, της πρόληψης της διαφθοράς και της ανάρμοστης συμπεριφοράς στις τάξεις των βουλευτών, των δικαστών και των εισαγγελέων, είναι θετικό αλλά σημειώνεται ότι, υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση του.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι βουλευτές θα πρέπει να δηλώνουν δημοσίως ενδεχόμενες ή πραγματικές συγκρούσεις συμφερόντων, όπως αυτές προέκυψαν στην έρευνα της GRECO, και ότι θα πρέπει να ενταθεί η παρακολούθηση για την πρόληψη των παραβάσεων των κανόνων σχετικά με την κοινοβουλευτική συμπεριφορά.

Αναφέρεται ιδιαίτερα ότι, θα πρέπει να βελτιωθεί η πρόσβαση στις πληροφορίες στη νομοθετική διαδικασία, ιδίως όσον αφορά τη συμμετοχή τρίτων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ιδίως από λομπίστες.

Η GRECO σημειώνει ότι η δικαιοσύνη και η υπηρεσία δίωξης της διαφθοράς στη Γερμανία είναι υψηλής ποιότητας, ανησυχεί για την αυξανόμενη δυσαρέσκεια μεταξύ των επαγγελματιών για τους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους που διατίθενται στο δικαστικό σύστημα.