Η πολιτική της κυβέρνησης του Ισραήλ να κατεδαφίζονται οι κατοικίες των οικογενειών των Παλαιστινίων οι οποίοι έχουν διαπράξει επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών συντείνει να διαπράττονται εγκλήματα πολέμου, αφού αποτελεί μια μορφή συλλογικής τιμωρίας, τόνισε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

«Το Ισραήλ θα έπρεπε να διώκει, να καταδικάζει και να τιμωρεί τους εγκληματίες, όχι να προχωρεί σε καταστροφές (κατοικιών) για εκδίκηση, πλήττοντας ολόκληρες οικογένειες», υπογράμμισε ο Τζο Στορκ, υποδιευθυντής του τμήματος του HRW για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η ΜΚΟ υπενθύμισε ότι βάσει του διεθνούς δικαίου, η επιβολή μέτρων συλλογικής τιμωρίας σε κατεχόμενα εδάφη θεωρείται έγκλημα πολέμου.

Οι αρχές του Ισραήλ κατέστρεψαν ολοσχερώς ή εν μέρει ως τιμωρία πέντε κατοικίες Παλαιστινίων φέτος, ενώ επτά ακόμη έχει δοθεί ήδη εντολή να κατεδαφιστούν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη, ανέφερε το HRW.

Η πολιτική αυτή ήλθε ξανά στο επίκεντρο της προσοχής έπειτα από ένα κύμα επιθέσεων στην Ιερουσαλήμ και άλλες ισραηλινές πόλεις τις τελευταίες εβδομάδες, περιλαμβανομένης μιας επίθεσης σε συναγωγή κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τέσσερις πιστοί.

Ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι διατείνονται ότι η καταστροφή των κατοικιών Παλαιστινίων που έχουν διαπράξει επιθέσεις αποτρέπει μελλοντικές τρομοκρατικές ενέργειες.

Μια μελέτη που είχε κάνει ο ισραηλινός στρατός το 2005 είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι κατεδαφίσεις κατοικιών είναι αναποτελεσματικές και μάλλον επιδεινώνουν, παρά βελτιώνουν την κατάσταση ασφαλείας. Η πολιτική ανεστάλη για κάποια χρόνια.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ισραήλ πιέζουν την κυβέρνηση να τερματίσει την πρακτική αυτή.

Μια οργάνωση είχε επιχειρηματολογήσει ότι οι κατεδαφίσεις συνιστούν διάκριση, αφού μόνον οι οικογενειακές κατοικίες Παλαιστινίων που διαπράττουν επιθέσεις καταστρέφονται και το μέτρο αυτό δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ σε περίπτωση διάπραξης μιας τρομοκρατικής επίθεσης από έναν Ισραηλινό.

Σύμφωνα με την B’Tselem, μια μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στην Ιερουσαλήμ, οι διαταγές κατεδάφισης των κατοικιών Παλαιστινίων στόχο έχουν «να προσελκυστεί η προσοχή των μέσων ενημέρωσης», αλλά και να αποσπαστούν «πολιτικά οφέλη».