«Βαθιά υποχρέωση» να μιλήσει για όσα συμβαίνουν στο Χονγκ Κονγκ, ανάμεσα στις αστυνομικές μονάδες καταστολής και χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας, δήλωσε ότι έχει ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στο Sky News.

Η Κίνα κυβερνά το Χονγκ Κονγκ βάσει της φόρμουλας «μια χώρα, δύο συστήματα», με την οποία έχει παραχωρηθεί στην πρώην βρετανική αποικία ένας βαθμός αυτονομίας καθώς και ελευθερίες τις οποίες δεν έχουν οι κάτοικοι της ηπειρωτικής Κίνας, ενώ η καθολική ψηφοφορία έχει τεθεί ως ενδεχόμενος στόχος.

«Όταν καταλήξαμε στη συμφωνία με την Κίνα υπήρχαν λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας σχετικά με τη σημασία του να δοθεί στο λαό του Χονγκ Κονγκ ένα δημοκρατικό μέλλον μέσα στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης των δύο συστημάτων την οποία θεσπίζαμε με τους Κινέζους, έτσι ασφαλώς ανησυχώ βαθιά γι’ αυτό που συμβαίνει και ελπίζω πως το θέμα αυτό μπορεί να διευθετηθεί», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Νωρίτερα ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, ο Λεούνγκ Τσουν-Γινγκ, είχε καλέσει το Occupy Central, το κύριο κίνημα υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, να βάλει «αμέσως» τέλος στις διαδηλώσεις και να επιτρέψει να ξαναβρεί η πόλη έναν ομαλό ρυθμό.

«Οι ιδρυτές του Occupy Central έχουν πει επανειλημμένα πως, αν το κίνημα καταστεί ανεξέλεγκτο, θα ζητήσουν τον τερματισμό του. Τους ζητώ τώρα να σεβαστούν τη δέσμευσή τους και να βάλουν αμέσως τέλος στην εκστρατεία τους», τόνισε ο Λεούνγκ Τσουν-Γινγκ, στην πρώτη δήλωση που έκανε μετά τα επεισόδια της Κυριακής που έφεραν αντιμέτωπους τους διαδηλωτές με τους αστυνομικούς, οι οποίοι επιχείρησαν να τους διαλύσουν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Το κίνημα Occupy Central απέρριψε αμέσως τις εκκλήσεις του επικεφαλής της κυβέρνησης. «Αν ο Λεούνγκ Τσουν-Γινγκ ανακοινώσει την παραίτησή του, αυτή η κατάληψη θα σταματήσει, τουλάχιστον προσωρινά, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο συνιδρυτής του κινήματος Τσακ Κιν-Μαν.