Την μετατροπή του πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία στην Αυστρία κατά το πρότυπο των ΗΠΑ ή της Γαλλίας θα ήθελε μόνον το 23% των πολιτών της Αυστρίας, σύμφωνα με αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της και δημοσιεύει στο σημερινό φύλλο της η αυστριακή εφημερίδα Ντερ Στάνταρντ.

Στην δημοσκόπηση εμφανίζεται επίσης ο ένας στους δύο Αυστριακούς να αξιολογεί από «καλό» έως «άριστο» το έργο του σημερινού Αυστριακού ομοσπονδιακού προέδρου, Χάιντς Φίσερ.

Οι περισσότεροι από αυτό το 23% των ερωτηθέντων που προτιμούν μια προεδρική δημοκρατία είναι, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, οπαδοί του ακροδεξιού, εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, του μεγαλύτερου κόμματος της αυστριακής αντιπολίτευσης.

Όπως τονίζει ο επικεφαλής των υπευθύνων της δημοσκόπησης, οι Αυστριακοί επιθυμούν έναν καγκελάριο (σ.σ. αρχηγό της κυβέρνησης) ο οποίος διεκπεραιώνει το καθημερινό πολιτικό έργο κι έναν πρόεδρο χωρίς ενισχυμένες αρμοδιότητες, ο οποίος έχει προπάντων ένα είδος ηθικής εξουσίας. Το 79% των ερωτηθέντων θεωρεί πως το ύπατο αξίωμα στη χώρα πρέπει να το ασκεί ένα πρόσωπο αδιαμφισβήτητου κύρους.

Αξιολογώντας στη δημοσκόπηση τον σημερινό ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ —ο οποίος ως υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών που ήταν τότε στην αντιπολίτευση, είχε εκλεγεί για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2004 και επανεξελέγη το 2010 για δεύτερη εξαετή θητεία— ένα ποσοστό 18% των ερωτηθέντων θεωρούν το έργο του «άριστο», ένα 32% ως «καλό» και σε ποσοστό 21%, ως «κατά κάποιον τρόπο καλό».

Ο 76χρονος σήμερα Χάιντς Φίσερ είχε αναλάβει τα προεδρικά του καθήκοντα του σε μια εποχή που στη χώρα κυβερνούσε —από το Φεβρουάριο 2000 μέχρι το Δεκέμβριο 2006— η πλέον αμφιλεγόμενη κυβέρνηση στη μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας, ο δεξιός-ακροδεξιός συνασπισμός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του τότε καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων του διαβόητου Γεργκ Χάιντερ, το πρώτο στην Ευρώπη κυβερνητικό σχήμα με συμμετοχή της ακροδεξιάς.

Στο υποθετικό ερώτημα ως προς την εκλογή διαδόχου του Χάιντς Φίσερ στις προεδρικές εκλογές του 2016, στις οποίες ο ίδιος, βάσει του αυστριακού Συντάγματος, δεν μπορεί να είναι για τρίτη φορά υποψήφιος, ένα ποσοστό 37% εμφανίζεται να προτιμά τον πρώην αρχηγό του Κόμματος των Πρασίνων της αντιπολίτευσης, Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν.

Στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων για υποθετικούς υποψήφιους για το προεδρικό αξίωμα, βρίσκεται ο τοπικός κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Κάτω Αυστρίας και θεωρούμενος ως πλέον ισχυρός πολιτικός του Λαϊκού Κόμματος, Έρβιν Πρελ, με ποσοστό 27%.

Σε μια από τις τελευταίες θέσεις εμφανίζεται το όνομα του σημερινού αρχηγού του Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, με ποσοστό μόλις στο 11%, παρά το γεγονός ότι το κόμμα του σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις για ενδεχόμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές, βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό πάνω από 25% έναντι του 20,5% που είχε αποσπάσει στις τελευταίες εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.