H ιταλική κυβέρνηση εξέφρασε την αποδοκιμασία της για την είσοδο της ρωσικής οχηματοπομπής με την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, κρίνοντας ότι συνιστά μια «εξαιρετικά σοβαρή» και «μονομερή» ενέργεια, η οποία παραβαίνει τους κανόνες ασφαλείας που έχει ορίσει η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

«Η Ιταλία θεωρεί εξαιρετικά σοβαρό το γεγονός ότι μία αυτοκινητοπομπή με 134 ρωσικά οχήματα έχει ήδη εισέλθει στο ουκρανικό έδαφος, παρά τους ανθρωπιστικούς στόχους που διακηρύχθηκαν, χωρίς την απαραίτητη άδεια του Κιέβου» ανέφερε σε ένα δελτίο τύπου το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας.

«Μόνο ένα μέρος των οχημάτων υποβλήθηκε στους ελέγχους που αποφάσισαν οι εμπλεκόμενες πλευρές και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού» υπενθυμίζει η ιταλική διπλωματία.

«Πρόκειται λοιπόν για μια μονομερή ενέργεια που αντίκειται στους κανόνες των διαδικασιών και της ασφάλειας που θεωρούνται απαραίτητοι από τη ΔΕΕΣ προκειμένου να διασφαλιστεί ο ουδέτερος, αμερόληπτος και ανεξάρτητος χαρακτήρας αυτής της πρωτοβουλίας» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Η Ρώμη εντούτοις υπογραμμίζει ότι «όλοι μας παρακολουθούμε την επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση, με έναν αυξανόμενο αριθμό εκτοπισμένων και προσφύγων και με τα είδη πρώτης ανάγκης να παρουσιάζουν έλλειψη και τις αναγκαίες υπηρεσίες να είναι όλο και περισσότερο δυσεύρετες και χαμηλής ποιότητας».

«Είναι απαραίτητο όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην κρίση να προσφέρουν τη συμβολή τους με υπεύθυνο τρόπο, προκειμένου να βρεθεί μια άμεση λύση στη σοβαρότατη κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία» καταλήγει η ανακοίνωση.