H γερμανική κυβέρνηση θα αποφασίσει αυτήν την εβδομάδα εάν θα στείλει όπλα στους Κούρδους του Ιράκ προκειμένου να τους βοηθήσει στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι κρίνει πως θα ήταν ανεύθυνο η χώρα του να μην κάνει τίποτα.

Ο Σταϊνμάγερ άφησε ανοιχτή την απάντηση του Βερολίνου, αλλά ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία έχει την ευθύνη να σταθεί στο πλευρό των Ιρακινών Κούρδων καθώς προσπαθούν να υπερισχύσουν έναντι των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, που έχουν καταλάβει μεγάλο τμήμα της χώρας.

«Δε μπορούμε από τη μία να εγκωμιάζουμε τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας, να τους χτυπάμε ελαφρά στην πλάτη επαινώντας τους επειδή πολεμούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους για λογαριασμό όλων μας και όταν ζητάνε βοήθεια απλά να λέμε «ας δούμε πώς θα τα πάτε»», είπε ο Σταϊνμάγερ ο οποίος επισκέφθηκε τη Βαγδάτη και την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν Αρμπίλ το περασμένο Σάββατο.

«Αυτήν δεν την θεωρώ μια υπεύθυνη συμπεριφορά».

Ο Σταϊνμάγερ επισήμανε ότι θα συζητήσει αργότερα αυτήν την εβδομάδα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και την υπουργό Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ότι θα «καταλήξουμε σε συμπεράσματα από τις πληροφορίες που έχουμε από διαφορετικές πηγές» περιλαμβανομένης της επίσκεψής του.

«Τίποτα δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί» υπογράμμισε μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Ωστόσο, πρόσθεσε, «φανταστείτε (οι Κούρδοι) να συνεχίσουν τη μάχη τους και κατόπιν, ίσως σε 2 ή 4 εβδομάδες να ξεμείνουν από πυρομαχικά, κάτι που πιθανόν να γίνει όπως ξεκαθάρισαν σε εμένα πολλοί άνθρωποι στο βόρειο Ιράκ, και τότε δεν θα είμαστε εκεί για να τους δώσουμε την ευκαιρία να συνεχίσουν την μάχη τους».

«Υπάρχουν κάποιες καταστάσεις στις οποίες, αν αποτύχεις να κάνεις κάτι, είσαι εξίσου ένοχος, σαν να είχες κάνει κάτι», πρόσθεσε.