Καθώς οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ καλούν τους κατοίκους ακόμη περισσότερων συνοικιών της Γάζας να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και ετοιμάζονται να κλιμακώσουν τις επιχειρήσεις τους, ένας σημαίνων αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε, μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας σήμερα, πως σύντομα η κυβέρνηση του Ισραήλ θα υποχρεωθεί, βάσει του διεθνούς δικαίου, να αναλάβει την ευθύνη για την προσφορά βοήθειας στους Παλαιστίνιους άμαχους εάν σημειωθούν περαιτέρω εκτοπίσεις μεγάλης κλίμακας.

Ο ΟΗΕ δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να αντιμετωπίσει την ανθρώπινη πλημμύρα των 220.000 Παλαιστίνιων πολιτών που έχουν καταφύγει στις εγκαταστάσεις του στον παλαιστινιακό θύλακα. Οι εγκαταστάσεις αυτές έχουν δεχθεί επανειλημμένα πυρά κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων που διαρκούν οι επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον των μαχητών της Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα.

Μιλώντας από την πόλη της Γάζας ο Πιερ Κρέχενμπιλ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την αρωγή στους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), ανέφερε ότι ο πάμφτωχος θύλακας όπου ζουν πάνω από 1,8 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Ο Κρέχενμπιλ είπε πως τον έχει θορυβήσει το γεγονός πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις προειδοποίησαν τους κατοίκους και άλλων συνοικιών στη Γάζα να την εκκενώσουν, ενόψει των επιχειρήσεων που θα διεξάγει.

«Εάν συμβεί πράγματι περαιτέρω μεγάλης κλίμακας εκτόπιση (πληθυσμού), η δύναμη κατοχής, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, θα πρέπει να αναλάβει την άμεση ευθύνη να παράσχει βοήθεια στους ανθρώπους αυτούς», τόνισε ο Κρέχενμπιλ μιλώντας στο 15μελές ΣΑ.

«Με έως και 2.500 εκτοπισμένους ανθρώπους να ζουν σε (κάθε) σχολείο (του ΟΗΕ) και με κατά μέσον όρο 80 ανθρώπους σε κάθε τάξη, έχουμε υπερβεί τα αποδεκτά όρια (του αριθμού των ανθρώπων) που μπορούμε να φιλοξενήσουμε», εξήγησε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τις Συμβάσεις της Γενεύης για τη διεξαγωγή των πολεμικών επιχειρήσεων και την κατοχή εδαφών, μια δύναμη κατοχής οφείλει, «στον μέγιστο βαθμό βάσει των μέσων τα οποία έχει στη διάθεσή της», να εγγυάται τη δημόσια υγεία, την υγιεινή, την προμήθεια τροφίμων, φαρμάκων και άλλων αναγκαίων ειδών για τους πολίτες που τελούν υπό κατοχή.

Οκτώ υπάλληλοι του ΟΗΕ έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, την 8η Ιουλίου. Δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε επιθέσεις εναντίον σχολείων του ΟΗΕ όπου στεγάζονταν άμαχοι, ενώ από την άλλη πλευρά, έχουν βρεθεί κρυψώνες ρουκετών σε άδεια σχολεία του ΟΗΕ στη Γάζα σε τρεις περιπτώσεις.

«Η πραγματικότητα στη Γάζα σήμερα είναι πως κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές», είπε η Βάλερι Έιμος, η αξιωματούχος του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για τις επιχειρήσεις αρωγής, στο Συμβούλιο Ασφαλείας. «Παρακολουθούμε όλοι με φρίκη την απελπισία των παιδιών, των πολιτών που δέχονται επίθεση».

Η βαρόνη Έιμος τόνισε ότι το 80% εκ των 1.400 και πλέον Παλαιστίνιων που έχουν χάσει τη ζωή τους είναι άμαχοι, και ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον 251 παιδιά. Η ίδια υπογράμμισε πως σχεδόν το 25% του παλαιστινιακού πληθυσμού έχει εκτοπιστεί.

«Η προσπάθεια αρωγής βρίσκεται στα όριά της», σημείωσε η Έιμος. «Ωσότου συμφωνηθεί μια πιο μακροπρόθεσμη εκεχειρία, χρειαζόμαστε περισσότερες καταπαύσεις του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους ώστε να μπορέσουμε να φθάσουμε σε εκείνους που έχουν ανάγκη».

Ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διεξάγει μια γενοκτονία. Ο ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ρον Πρόσορ κατηγόρησε τους μαχητές της Χαμάς —της ισλαμιστικής οργάνωσης που πολλές δυτικές κυβερνήσεις θεωρούν τρομοκρατική— ότι χρησιμοποιεί άμαχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

«Όταν εγκλείεις 1,8 εκατ. παλαιστίνιους πολίτες σε αυτή την τεράστια φυλακή, τους αρνείσαι την τροφή. . . τους αρνείσαι την ηλεκτροδότηση, τους αρνείσαι οποιοδήποτε ασφαλές καταφύγιο, τους αρνείσαι επαρκείς εγκαταστάσεις ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τους αρνείσαι το καθαρό νερό—τι ακριβώς κάνεις; Δεν είναι αυτό γενοκτονία;», είπε ο Μανσούρ στους δημοσιογράφους.

Ο Πρόσορ έκανε λόγο για μια ανθρωπιστική κατάσταση που προκαλεί προβληματισμό και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση του Ισραήλ «ανησυχεί ειλικρινά για την ευημερία του παλαιστινιακού λαού».