Ο στρατός του Πακιστάν σφυροκόπησε σήμερα θέσεις των Ταλιμπάν στις περιοχές των φυλών στο βορειοδυτικό Πακιστάν, σκοτώνοντας τουλάχιστον 37 φερόμενους μαχητές σε αυτήν την πρώτη αεροπορική επιδρομή από το τέλος της εκεχειρίας, επιβεβαίωσαν υπεύθυνοι του στρατού.

«Τριάντα επτά τρομοκράτες σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν» ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές του στρατού, αναθεωρώντας προς τα πάνω έναν προηγούμενο απολογισμό που έκανε λόγο για 16 νεκρούς. Δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί ο τελευταίος αυτός απολογισμός από ανεξάρτητες πηγές, ούτε να επαληθευτεί εάν στους βομβαρδισμούς αυτούς στις απομακρυσμένες περιοχές σκοτώθηκαν πολίτες.

Μια άλλη πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσε ότι οι βομβαρδισμοί αυτοί στόχευαν αντάρτες που είχαν εμπλακεί στις προχθεσινές επιθέσεις στη Σαρσάντα (στα βορειοδυτικά) και νωρίτερα αυτόν το μήνα σε μια λαϊκή αγορά στο Ισλαμαμπάντ (με απολογισμό 24 νεκρούς), την πλέον φονική από το 2008 στην πρωτεύουσα.

Οι βομβαρδισμοί που εξαπέλυσε σήμερα το πρωί η πολεμική αεροπορία του Πακιστάν έπληξαν τις ορεινές περιοχές της ζώνης των φυλών στο Χάιμπερ, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, όπου επιχειρούν οι Ταλιμπάν και η Λασκάρ ι Ισλάμ, μια ομάδα με δεσμούς με την οργάνωση Κίνημα των Ταλιμπάν στο Πακιστάν (Τεχρίκ ε Ταλιμπάν Πακιστάν, TTP), ενώ κατόπιν αναπτύχθηκαν χερσαίες δυνάμεις, σημείωσαν οι στρατιωτικές πηγές.

Τα αεροσκάφη του πακιστανικού στρατού είχαν πολλαπλασιάσει τον Φεβρουάριο τις επιδρομές εναντίον των καταφυγίων της ΤΤΡ, ενός συνασπισμού ενόπλων ισλαμικών οργανώσεων, που είχε δεσμευτεί στη συνέχεια, την 1η Μαρτίου, να σεβαστεί την κατάπαυση του πυρός προκειμένου να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο, η Τεχρίκ αρνήθηκε να τηρήσει αυτήν την εκεχειρία χωρίς ωστόσο να αποχωρήσει από την ειρηνευτική διαδικασία, γεγονός που προκάλεσε το σκεπτικισμό πολλών αναλυτών.

Μια επίθεση αυτοκτονίας σε μια αγορά του Καράτσι (στα νότια), την οικονομική μητρόπολη της χώρας, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 4 ανθρώπων περιλαμβανομένου ενός υψηλόβαθμου αξιωματικού της τοπικής αστυνομίας, του Σαφίκ Τανόλι, ανέφεραν οι αρχές.

Σε μια ανακοίνωση, οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη αυτής της επίθεσης εναντίον ενός εκ των επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων του Καράτσι, τις οποίες οι αντάρτες κατηγορούν ότι ευθύνονται για τον θάνατο πολλών υποστηρικτών τους.