Κανένα έγκλημα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διαπράχθηκαν σε καιρό πολέμου, δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο δράστης, διαφορετικά μία κοινωνία δεν έχει μέλλον, τόνισε ο πρόεδρος της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς, στη διάρκεια συζήτησης, στην οποία παρουσιάστηκε έκθεση για τις δίκες εγκλημάτων πολέμου που διεξήχθησαν το 2013.

«Μία κοινωνία που δεν αντιμετωπίζει κάθε έγκλημα με τον ίδιο τρόπο δεν έχει καλό μέλλον», επισήμανε ο κ. Γιοσίποβιτς και προέτρεψε τους Κροάτες δικαστές να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν την ατιμωρησία εγκλημάτων, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι οι δράστες.

«Το μήνυμα ότι το έγκλημα δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμένει ατιμώρητο είναι σημαντικό για μας, για τις μελλοντικές γενιές και για την κοινωνία μας τις επόμενες δεκαετίες» τόνισε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Κροατία θέλει και μπορεί να το κάνει, παρά «τα ατοπήματα και τις αδυναμίες της πολιτικής και των νόμων» που υπήρξαν κατά το παρελθόν.

Σε παραλείψεις του παρελθόντος και στα βήματα που πρέπει να γίνουν, ώστε να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο νομικό πλαίσιο ώστε να εκδικαστούν όλα τα εγκλήματα πολέμου αναφέρθηκαν στις τοποθετήσεις τους η Βέσνα Τέρσελιτς από τη μη κυβερνητική οργάνωση «Documenta», ο Ζόραν Πούσιτς από την Επιτροπή Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ο Μλάντεν Στογιάνοβιτς από την οργάνωση με έδρα το Όσιεκ «Κέντρο για την Ειρήνη, τη Μη Βία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Η κ. Τέρσελιτς υποστήριξε ότι οι πολιτικοί δεν καταβάλουν αρκετή προσπάθεια για να δημιουργήσουν ένα νομικό πλαίσιο και ένα κοινωνικό κλίμα αντιμετώπισης του παρελθόντος βασισμένο σε καταδίκη όλων των εγκλημάτων πολέμου.

Επικαλούμενοι στοιχεία της έκθεσης του 2013, οι κ. Στογιάνοβιτς και Πούσιτς τόνισαν ότι το γεγονός ότι η διαδικασία συμφιλίωσης σταμάτησε πλήρως, όταν η Κροατία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο χρόνο είναι ανησυχητικό.

«Η ανοιχτή εκδήλωση μη ανεκτικότητας προς τη σερβική μειονότητα διατάραξε σοβαρά τις σχέσεις μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων», είπε ο κ. Πούσιτς.

Ο κ. Στογιάνοβιτς είπε ότι στην έκθεση διατυπώνονται συστάσεις, με τις οποίες θα διασφαλιστεί η αμεροληψία της δικαιοσύνης και η ισότητα όλων ενώπιον των δικαστηρίων. Μεταξύ των προτάσεων προς την κροατική κυβέρνηση είναι να υιοθετήσει εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη μηχανισμού στήριξης των θυμάτων και των μαρτύρων που καταθέτουν στις δίκες.

Ο κ. Γιοσίποβιτς τόνισε ότι η Κροατία έχει κάνει ορατή πρόοδο κυρίως σε ό,τι αφορά τη σχέση της κοινής γνώμης και της δικαιοσύνης έναντι των εγκλημάτων πολέμου.

Σχολιάζοντας το έργο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ο πρόεδρος της Κροατίας είπε ότι πολλοί δικαιώθηκαν στο συγκεκριμένο δικαστήριο, αλλά και πολλοί έφυγαν χωρίς δικαίωση λόγω αδυναμιών του.