Αντικαγκελάριος ετοιμάζεται να γίνει μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία ο ηγέτης της ακροδεξιάς Χάντς-Κρίστιαν Στράχε, δώδεκα χρόνια αφότου αντικατέστησε τον μέντορά του Γεργκ Χάιντερ.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, επικαλούμενο το Γαλλικό Πρακτορείο, το ακροδεξιό Κόμματων Ελευθέρων της Αυστρίας- FPO προβλέπεται να είναι η δεύτερη πολιτική δύναμη και υποχρεωτικός κυβερνητικός εταίρος του νεαρού συντηρητικού φαβορί Σεμπάστιαν Κουρτς.

Προερχόμενος από νεοναζιστικό κόμμα, ο Στράχε εξωράισε σταδιακά τη ρητορική του κόμματός του βγάζοντας στο περιθώριο τους βαρόνους. Η στρατηγική του απέδωσε και τον Δεκέμβριο, ο υποψήφιος του FPO στις προεδρικές εκλογές Νόρμπερτ Χόβερ έχασε για πολύ λίγο την ψηφοφορία, καταγράφοντας το καλύτερο σκορ που έχει ποτέ επιτύχει το ακροδεξιό κόμμα της Αυστρίας 42,6%. Και σήμερα, η επιστροφή του FPO στην κυβέρνηση δεν αναμένεται να προκαλέσει την κατακραυγή που προκάλεσε διεθνώς το 2000.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, κατά βάθος το FPO δεν έχει καθόλου εγκαταλείψει τις ξενοφοβικές και ευρωσκεπτικιστικές του βάσεις ενώ ο Στράχε έχει ξεκαθαρίσει πως δεν έχει σκοπό να συμμετάσχει για φιγούρα στην κυβέρνηση, αλλά προτίθεται να ζητήσει για το κόμμα του κομβικά υπουργεία, όπως αυτά των Εσωτερικών και των Εξωτερικών.

Ο Χάντς-Κρίστιαν Στράχε γεννήθηκε το 1969 και ανέλαβε την ηγεσία του FPO το 2005, σε ηλικία 35 ετών, αφού ανάγκασε τον Γεργκ Χάιντερ, ο οποίος σκοτώθηκε το 2008 σε τροχαίο δυστύχημα, να εγκαταλείψει το κόμμα και να ιδρύσει το εφήμερο BZO.

Από το 11% στις εκλογές του 2006, το κόμμα περνά στο 20,5% το 2013. Σήμερα οι προβλέψεις του δίνουν 27%, σκορ αντίστοιχο με το 26,9% που είχε λάβει όταν ο Χάιντερ βρισκόταν στο απόγειό του το 1999.

Εκτοτε, το FPO έχει εγκαταλείψει τα απροκάλυπτα ξενοφοβικά του σλόγκαν. Η προεκλογική του εκστρατεία βασίστηκε στην έννοια της «ισοτιμίας», καταγγέλλει την καταβολή κοινωνικών επιδομάτων στους μετανάστες και δηλώνει κατηγορηματικά ότι «το ισλάμ δεν έχει θέση στην Αυστρία».

Ο Στράχε τάσσεται υπέρ της περαιτέρω προσέγγισης της Αυστρίας με την ομάδα του Visegrad που απαρτίζεται από τις πλέον ευρωσκεπτικιστικές χώρες, πρώην δορυφόρους της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο αυστριακός Τύπος υπενθυμίζει τις σχέσεις του νεαρού Στράχε με τους νεοναζιστικούς κύκλους, δημοσιεύοντας φωτογραφίες από τη συμμετοχή του σε ασκήσεις παραστρατιωτικών οργανώσεων με μέλη της απαγορευμένης οργάνωσης Wiking Jugend. «Ήμουν χαζός, νέος και αφελής» σχολιάζει ο ίδιος.