Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρχίσει να ετοιμάζεται για τις διαπραγματεύσεις της με το Ηνωμένο Βασίλειο, σχετικά με το εμπόριο τη μετά Brexit εποχή, την ώρα ωστόσο που δεν συζητά το θέμα με τη βρετανική κυβέρνηση.

Έγγραφο που έχει στην κατοχή του το BBC αναφέρει πως οι 27 χώρες της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα του εμπορίου μεταξύ τους ενώ οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες ετοιμάζουν τις λεπτομέρειες.

Το προσχέδιο του κειμένου, βέβαια, είναι πιθανό να αναθεωρηθεί.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ενώ ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε χθες πως υπάρχει «αδιέξοδο» σχετικά με τον λεγόμενο «λογαριασμό» του Brexit. Ο ίδιος τόνισε πως δεν έχει καταγραφεί επαρκής πρόοδος για να προχωρήσουν οι συνομιλίες στο επόμενο στάδιο, εξέφρασε όμως την ελπίδα πως θα υπάρξει «σημαντική πρόοδος» μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Το προσχέδιο του κειμένου που δόθηκε στα 27 χώρες- μέλη από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αναφέρει πως οι συνομιλίες για το εμπόριο μπορούν να αρχίσουν τον Δεκέμβριο, εφόσον η Τερέζα Μέι βελτιώσει την προσφορά της αναφορικά με το ποσό που θα πληρώσει το Λονδίνο αποχωρώντας.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, το έγγραφο περιγράφεται ως «άνοιγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο» για να ενθαρρύνει την κυβέρνηση της χώρας να καταλήξει σε συμφωνία με την ΕΕ. Διατυπώνεται το αίτημα για συνομιλίες- σχετικά με τη μεταβατική περίοδο και τη μελλοντική σχέση- για να γίνει το βήμα στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό. Ζητούνται επίσης περισσότερες υποχωρήσεις από το Λονδίνο, σχετικά με τις οικονομικές του υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που επιθυμούν να μείνουν στη χώρα μετά το Brexit.

Το έγγραφο επιβεβαιώνει την εκτίμηση Μπαρνιέ πως δεν έχει γίνει επαρκής πρόοδος σε τρία σημαντικά ζητήματα της συνθήκης: τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία, το σύνορο της Βόρειας Ιρλανδίας και τις οικονομικές υποχρεώσεις του Λονδίνου.