Επικαλούμενη προσωπικούς λόγους, παραιτήθηκε σήμερα από όλα τα αξιώματά της η αρχηγός των Πρασίνων της αντιπολίτευσης στην Αυστρία Εύα Γκλαβίσνιγκ, η οποία από το 2008 ήταν η διάδοχος στην ηγεσία του κόμματος του σημερινού Αυστριακού ομοσπονδιακού προέδρου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Η 48χρονη παραιτείται τόσο από αρχηγός του κόμματος και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του όσο και από το βουλευτικό της αξίωμα δεχόταν εσωκομματικές πιέσεις λόγω των έντονων αντιπαραθέσεων της ηγεσίας του κόμματος με την οργάνωση νεολαίας.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η απερχόμενη αρχηγός συνέδεσε την παραίτησή της με καθαρά προσωπικούς λόγους.

Η σημερινή παραίτηση της Εύα Γκλαβίσνιγκ έρχεται να προστεθεί στη σειρά των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων που ξεκίνησαν με την παραίτηση την περασμένη Τετάρτη του αρχηγού του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και αντικαγκελάριου Ράινχολντ Μίτερλενερ. Διάδοχός του αναδείχθηκε ο 30χρονος νυν υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς.

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν στις 15 Οκτωβρίου και σε αυτές, το Λαϊκό Κόμμα, βασιζόμενο στην υψηλή δημοτικότητα του νέου αρχηγού του, έχει μεγάλη πιθανότητα να κερδίσει και να προχωρήσει σε κυβερνητικό συνασπισμό με το Κόμμα των Ελευθέρων, όπως συνέβαινε στο διάστημα 2000-2006 με την τότε αμφιλεγόμενη συγκυβέρνηση τους με καγκελάριο τον τότε αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Βόλφγκανγκ Σιούσελ και εταίρο του τον τότε αρχηγό των Ελευθέρων Γεργκ Χάιντερ.

Την παραίτηση του Ράινχολντ Μιτερλένερ φέρεται να επιδίωκαν εδώ και μήνες και να μεθόδευσαν τελικά οι «σκληροπυρηνικοί» του Λαϊκού Κόμματος, οι οποίοι προωθούσαν τον ιδιαίτερα δημοφιλή 30χρονο υπουργό Εξωτερικών, ευελπιστώντας, τόσο αυτοί όσο και ο ίδιος, σε νίκη του σε πρόωρες εκλογές και στη συνέχεια σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, αντί των Σοσιαλδημοκρατών.

Η έντονη απαίτηση του Σεμπάστιαν Κουρτς για πρόωρες εκλογές, που τελικά ευοδώθηκε, συνδέεται προφανώς με τον κίνδυνο που ο ίδιος ήθελε οπωσδήποτε να αποφύγει, να υπάρξει δηλαδή φθορά του σε μακρύ προεκλογικό αγώνα έως την κανονική ημερομηνία διεξαγωγής των αυστριακών βουλευτικών εκλογών, το φθινόπωρο του 2018.