Στην εκτίμηση ότι η Τουρκία οδεύει προς ένα απολυταρχικό καθεστώς προβαίνουν τα σημερινά δημοσιεύματα του ολλανδόφωνου βελγικού Τύπου, ενώ αντανακλούν και την ανησυχία για τις επιπτώσεις του δημοψηφίσματος τόσο για τις ευρωτουρκικές σχέσεις όσο και για το εσωτερικό του Βελγίου όπου ήδη έχει τεθεί ζήτημα απαγόρευσης της διπλής υπηκοότητας για τους τουρκικής καταγωγής Βέλγους πολίτες.

Ειδικότερα, το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας μεταξύ των Τούρκων του Βελγίου ανέδειξαν σαρωτικά ποσοστά υπέρ του «ναι» (75%) αποδεικνύει, κατά τους αναλυτές, την αποτυχία της πολιτικής ενσωμάτωσης των Τούρκων στην βελγική κοινωνία, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η διαφαινόμενη αποξένωση της τουρκικής κοινότητας έχει θορυβήσει τα πολιτικά κόμματα, πυροδοτώντας μια συζήτηση για το πώς μπορεί να αναστραφεί η κατάσταση αυτή, δεδομένου ότι η πρόταση των Χριστιανοδημοκρατών (CD&V) για κατάργηση της διπλής υπηκοότητας δεν δείχνει προς το παρόν να συγκεντρώνει πολλά ευήκοα ώτα.

«Οι Τούρκοι του Βελγίου “βγάζουν την γλώσσα” στο βελγικό πολιτικό σύστημα» είναι ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της φλαμανδικής εφημερίδας De Standaard, με υπότιτλο «Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν οι δεσμοί των Βέλγων τουρκικής καταγωγής με την μητέρα-πατρίδα δεν υπήρξαν τόσο ισχυροί. Πολλοί απ’ αυτούς νιώθουν εδώ “δεύτερης κατηγορίας” πολίτες και ο Ερντογάν τους έδωσε τη χαμένη τους υπερηφάνεια».

Στο κύριο άρθρο της, η εφημερίδα θεωρεί επιβεβλημένο οι Τούρκοι που ζουν στο Βέλγιο να νιώσουν ότι ανήκουν πρωτίστως στο Βέλγιο και όχι στην Τουρκία και εκφράζει την άποψη ότι η κατάργηση της διπλής υπηκοότητας θα βοηθούσε ίσως προς την κατεύθυνση αυτή, όπως και η απαγόρευση του τουρκικού πολιτικού ακτιβισμού στο Βέλγιο. Ωστόσο, η εφημερίδα θεωρεί ότι είναι εξίσου σημαντικό να δίνονται ευκαιρίες επιτυχίας στους Τούρκους ώστε να μην έχουν την αίσθηση ότι αποτελούν πολίτες «δεύτερης κατηγορίας».

Στον αντίποδα, η εφημερίδα De Morgen, στο δικό της κύριο άρθρο με τίτλο «Ομφάλιος λώρος», διαφωνεί με τις φωνές που τάσσονται υπέρ της κατάργησης της διπλής υπηκοότητας. Επιπλέον, θεωρεί ότι προέχει η αναζήτηση των λόγων που οι Τούρκοι του Βελγίου ψήφισαν μαζικά υπέρ του Ερντογάν αντί να υιοθετούνται με βεβιασμένο τρόπο κατασταλτικά μέτρα σε βάρος μιας πληθυσμιακής ομάδας που κρίνεται ότι εμφορείται από λάθος ιδέες.

Επιφυλακτική είναι και η εφημερίδα De Tijd για την πρόταση κατάργησης της διπλής υπηκοότητας. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «το ζητούμενο είναι η ενσωμάτωση των κοινοτήτων ώστε αυτές να μην άγονται και να φέρονται από τα εσωτερικά προβλήματα άλλων χωρών. Με το να αφαιρέσεις όμως από τους ανθρώπους αυτούς το διαβατήριο δεν παίρνεις και τις ιδέες τους, αντίθετα τους εξοργίζεις ακόμα περισσότερο».