Έκθετες μένουν οι γαλλικές αρχές από την αποκάλυψη ότι είχαν λάβει προειδοποίηση από ξένη μυστική υπηρεσία για επικείμενο «χτύπημα»  αλλά και τη φωτογραφία του ενός δράστη.

Σύμφωνα με τον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό RTL, τέσσερις μέρες πριν τον αποκεφαλισμό του ιερέα μέσα σε εκκλησία στη Νορμανδία από τους δύο 19χρονους δράστες ,οι γαλλικές υπηρεσίες έλαβαν μια σοβαρή προειδοποίηση από ξένη μυστική υπηρεσία που συνοδευόταν από μια φωτογραφία μαζί με πληροφορίες για πιθανή επίθεση.

Η φωτογραφία όπως αποδείχτηκε ήταν του Αμπντέλ Μαλίκ Ναμπίλ Πετιζάν, που ταυτοποιήθηκε ως ο δεύτερος δράστης  της επίθεσης.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο ύποπτος πιθανόν βρισκόταν ήδη στη Γαλλία και ήταν έτοιμος να «χτυπήσει» είτε μόνος είτε με συνεργούς.

Ωστόσο, στα στοιχεία δεν αναφερόταν ημερομηνία, τρόπος δράσης ή πιθανός στόχος, ούτε όμως και κάποια διεύθυνση ή όνομα, που θα βοηθούσε στον εντοπισμό του υπόπτου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του γαλλικού καναλιού, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία προσπάθησε να τον εντοπίσει, ανακρίνοντας σειρά ατόμων που θεωρείται ότι βρίσκονται στις παρυφές της τρομοκρατίας, αλλά δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

Ο δεύτερος δράστης της επίθεσης σε εκκλησία στη Ρουέν της Νορμανδίας ταυτοποιήθηκε χθες. Πρόκειται για τον 19χρονο Αμπντέλ Μαλίκ Ναμπίλ Πετιτ Ζάν, ο οποίος γεννήθηκε στη Γαλλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 19χρονος ήταν καταγεγραμμένος από τις γαλλικές υπηρεσίες Πληροφοριών για ριζοσπαστικοποίηση από τις 29 Ιουνίου.

Ο πρώτος δράστης, ο 18χρονος Αντέλ Κερμίς, Γάλλος, τελούσε υπό κατ΄οίκον κράτηση και φορούσε ηλεκτρονικό βραχιόλι μετά την αποφυλάκισή του τον Μάρτιο.

Ο δύο δράστες εισέβαλαν σε εκκλησία κοντά στη Ρουέν και ανάγκασαν τον 86χρονο ιερέα Ζακ Χάμελ να γονατίσει πριν του κόψουν τον λαιμό και βιντεοσκοπήσουν την πράξη τους. Και οι δύο δράστες έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο πρακτορείο ειδήσεων που πρόσκειται στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος φέρεται να εμφανίζονται οι δύο δράστες της επίθεσης που ορκίζονται πίστη στον ηγέτη της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Στο βίντεο εμφανίζονται δύο νεαροί άνδρες που έχουν δίπλα τους ένα πανό της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Εκτιμάται ότι πρόκειται για τον Αντέλ Κερμίς και τον συνεργό του Αμπντέλ Μαλίκ Π. Οι ίδιοι αποκαλούν τους εαυτούς τους Αμπού Ομάρ και Αμπού Τζαλίλ ελ-Χανάφι.

Ο ένας εξ αυτών διαβάζει στην αραβική γλώσσα με βαριά προφορά το κείμενο με το οποίο οι δύο άνδρες φέρεται να ορκίζονται πίστη στον επικεφαλής της οργάνωσης Αμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.