Τουλάχιστον 80 είναι οι νεκροί της επίθεσης που σημειώθηκε χθες βράδυ στη Νίκαια, όπου ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για να δουν τα πυροτεχνήματα στο πλαίσιο των εορτασμών για την πτώση της Βαστίλης, την εθνική εορτή της Γαλλίας.

Το φορτηγό κινείτο στην πολυσύχναστη Promenade des Anglais και πλησιάζοντας τον κόσμο ανέπτυξε ταχύτητα. Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, το φορτηγό διένυσε δύο ολόκληρα χιλιόμετρα μέσα στο πλήθος, παρασύροντας όποιον βρισκόταν στο δρόμο του.

Από τους δεκάδες τραυματίες, η κατάσταση τουλάχιστον 18 χαρακτηρίζεται κρίσιμη. Σύμφωνα με πηγή σε κλινική της Νίκαιας που μίλησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που διακομίστηκαν σε αυτό με τραύματα που υπέστησαν στην επίθεση είναι ξένοι, κυρίως υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας και της Ελβετίας. Μεταξύ των τραυματιών είναι και πολλά παιδιά.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε παράταση κατά τρεις μήνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που έληγε στις 26 Ιουλίου.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν πως το φορτηγό ήταν γεμάτο όπλα και πυρομαχικά. «Υπήρχαν βαριά όπλα μέσα στο όχημα» και μάλιστα «βαριά όπλα, δεν μπορώ να πω περισσότερα πέραν αυτού, είναι ευθύνη του νομάρχη και του εισαγγελέα», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Κριστιάν Εστροζί, πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου της Νίκαιας.

Μέσα στο φορτηγό βρέθηκαν έγγραφα ταυτότητας με το όνομα ενός Γαλλοτυνήσιου. «Η ταυτοποίηση του οδηγού του φορτηγού βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη», διευκρίνισε αυτή η αστυνομική πηγή περί τις 03:30 (04:20 ώρα Ελλάδας). Στα έγγραφα που βρέθηκαν κατονομάζεται ένας άνδρας 31 ετών, κάτοικος Νίκαιας, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Όπως γράφει η Le monde ο οδηγός του φορτηγού έπεσε νεκρός από πυρά των ανδρών ασφαλείας ενώ τα κίνητρα της επίθεσης δεν έχουν γίνει γνωστά.

Ανάληψη ευθύνης δεν έχει γίνει, επισήμως, αλλά οι εκτιμήσεις «δείχνουν» προς το Ισλαμικό Κράτος. Υποστηρικτές του ISIS πάντως πανηγυρίζουν στα social media. Μια χαρακτηριστική ανάρτηση στο Twitter, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, αναφέρει ότι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στη Νίκαια ήταν «γάλλοι σταυροφόροι κι αμαρτωλοί άπιστοι. Ο θεός είναι μεγάλος».