Δικαστική έρευνα άρχισε σήμερα στην Τουρκία εναντίον της συμπροέδρου του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, της Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, για «προπαγάνδα υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης», την επομένη της έναρξης μιας ανάλογης διαδικασίας σε βάρος του άλλου ηγέτη του κόμματος, του Σαλαχατίν Ντεμιρτάς, μετέδωσε το κυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η Γιουκσεκντάγ, η οποία είναι συμπρόεδρος του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), κατηγορείται για δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα τον Ιούλιο υπέρ των κούρδων ανταρτών της Συρίας, οι οποίοι κατηγορούνται από την τουρκική εξουσία ότι είναι σύμμαχοι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Δικαστική έρευνα άρχισε χθες, Πέμπτη, εναντίον του Ντεμιρτάς, του χαρισματικού επικεφαλής του HDP, για διατάραξη της δημόσιας τάξης και υποκίνηση βίας. Κατηγορείται για γεγονότα που χρονολογούνται από τον Οκτώβριο 2014, όταν διαδηλώσεις που υποστηρίζονταν από το HDP είχαν ξεσπάσει υπέρ των Κούρδων της Συρίας που απειλούνταν από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με τους κούρδους ηγέτες, η ισλαμοσυντηρητική εξουσία επιδιώκει να τους «τιμωρήσει» για την καλή επίδοση του HDP στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, η οποία στέρησε από το κυβερνών AKP την απόλυτη πλειοψηφία.