Η ζάχαρη και η καφεΐνη είναι δύο συστατικά που προσφέρουν το ίδιο τελικό αποτέλεσμα: ενέργεια. Αν, ωστόσο, και τα δύο αυτά συστατικά μας δίνουν ενέργεια, λειτουργούν, με τον ίδιο τρόπο για τον οργανισμό; Η απάντηση είναι όχι πραγματικά, σύμφωνα με το healthdigest.com.

Καφές- Ζάχαρη

Η μεγάλη διαφορά μεταξύ ζάχαρης και καφεΐνης

Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό που στοχεύει το κεντρικό νευρικό σας σύστημα. Συνδέεται με τους υποδοχείς αδενοσίνης στον εγκέφαλό σας και εμποδίζει την αδενοσίνη να εκτελέσει την κανονική της λειτουργία, η οποία είναι να επιβραδύνει τα νευρικά κύτταρα για να σας κάνει να νιώθετε υπνηλία. Όταν η καφεΐνη δεσμεύεται σε αυτούς τους υποδοχείς, τα νευρικά κύτταρα επιταχύνουν αντ’ αυτού. Αυτό σας δίνει την ώθηση της ενέργειας που νιώθετε αφού πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ ή κάποιο energy drink. Ωστόσο, αν και αισθάνεστε πιο ενεργητικοί, η καφεΐνη δεν σας παρέχει στην πραγματικότητα ενέργεια.

Και εδώ έρχεται ο ρόλος της ζάχαρης. Η ζάχαρη απορροφάται στο αίμα και χρησιμοποιείται ως ενέργεια σε όλο το σώμα, εξηγεί το Inside Science. Πολλά τρόφιμα διασπώνται σε σάκχαρα κατά την πέψη, γι’ αυτό και η κατανάλωση της ζάχαρης μας δίνει σταθερή ενέργεια όλη την ημέρα. Ενώ η ζάχαρη, λοιπόν, δεν θα σας δώσει μια ώθηση ενέργειας όπως η καφεΐνη, θα δώσει στο σώμα σας «καύσιμο» το οποίο θα σας κρατήσει ενεργούς για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Καφές- Ζάχαρη

Είναι κακή η ζάχαρη και η καφεΐνη για εσάς;

Τόσο η ζάχαρη όσο και η καφεΐνη προσφέρουν κάποια οφέλη, αλλά μπορεί να είναι επιβλαβή όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα. Ενώ η φυσική ζάχαρη που βρίσκεται σε ολόκληρα τρόφιμα μπορεί να σας προσφέρει σταθερή ενέργεια, η επεξεργασμένη ζάχαρη συμβάλλει σε μια ποικιλία προβλημάτων υγείας. Σύμφωνα με το Eat This, Not That!, το σώμα μας δεν τα πάει καλά όταν του χορηγούνται τεράστιες δόσεις επεξεργασμένης ζάχαρης ταυτόχρονα, προκαλώντας παρενέργειες όπως ναυτία και πεπτικά προβλήματα.

«Η υπερβολική ποσότητα λευκής ζάχαρης δεν θα σας βοηθήσει εάν προσπαθείτε να προωθήσετε υγιή βακτήρια στο σύστημά σας», είπε η Brigitte Zeitlin, MPH, RD, CDN. Μια δίαιτα πλούσια σε ζάχαρη έχει συνδεθεί με πόνο στις αρθρώσεις, αύξηση βάρους, φούσκωμα, υψηλή αρτηριακή πίεση και μειωμένο κίνητρο.

Καφές

Η καφεΐνη, από την άλλη, είναι λίγο καλύτερη για εσάς από τη ζάχαρη. Μια μέτρια πρόσληψη αυτού του διεγερτικού θεωρείται ασφαλής από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εφόσον παραμένετε εντός της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης των 400 χιλιοστόγραμμων την ημέρα, αναφέρει το Medical News Today. Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης, να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσει προβλήματα με την καρδιά.