Πόσο γλυκιά είναι η γεύση της επιτυχίας; Για τη Μάγιαν Ζίλμπερμαν σίγουρα πολύ. Πρώην σχεδιάστρια εσωρούχων και η δημιουργός του Sweet Saba με έδρα τη Νέα Υόρκη, μια πολυτελής επιχείρηση με γλυκές καραμέλες που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2015.

Αν σας αρέσουν τα γλυκά, η Μάγιαν Ζίλμπερμαν πρόκειται να γίνει το νέο σας είδωλο. Απόφοιτος Καλών Τεχνών, εργάστηκε στον κόσμο της μόδας για μερικά χρόνια, αλλά δεν μπορούσε να εκφραστεί αρκετά δημιουργικά.

Αυτή είναι η ιστορία της.

Ποια είναι η Μάγιαν Ζίλμπερμαν

Μετανάστευσε μικρή στον Καναδά από το Ισραήλ μαζί με την οικογένειά της. Περνούσε τον ελεύθερό της χρόνο ψήνοντας γλυκά με τον παππού της, πειραματιζόμενη και φτιάχνοντας γλυπτά στην κουζίνα. Το «Γλυκό Σάμπα» πήρε το όνομά του. «Σάμπα» σημαίνει παππούς στα Εβραϊκά.

Και πλέον οι διάσημοι πελάτες της είναι το περιοδικό W, το fashion label Alice +Olivia και o Adam Selman, αγαπημένος σχεδιαστής της ποπ σταρ Rihanna.

Γεννήθηκε στο Ισραήλ, σε ένα κιμπούτς ονόματι Ντεγκανία Άλεφ. Μεγάλωσε στο Βανκούβερ του Καναδά και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη όταν ήταν 15 ετών για να παρακολουθήσει τη σχολή καλών τεχνών στο Πανεπιστήμιο Alfred (σπουδές κεραμικών τεχνών), στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο (Νέα Είδη) και στη Σχολή Εικαστικών Τεχνών, όπου σπούδασε γλυπτική.

Μετά την αποφοίτησή της με πτυχίο στη γλυπτική, η Μάγιαν έστρεψε την προσοχή της στα γυναικεία εσώρουχα χάρη σε μια τυχαία συνομιλία με μερικούς απόφοιτους επιχειρηματικών σχολών που ήθελαν να ξεκινήσουν μια μάρκα εσωρούχων.

Σύντομα διορίστηκε διευθύντρια δημιουργικού, παρά το γεγονός ότι δεν είχε ιδέα για το πώς τα σουτιέν ήταν ραμμένα. Αλλά πάντα διαθέσιμη να αναλάβει μια πρόκληση, κατευθύνθηκε κατευθείαν στο Macy’s, αγόρασε μερικά εσώρουχα και αμέσως διέλυσε τα κομμάτια. Για να μάθει.

Το 2007, ξεκίνησε το The Lake and Stars, τη δική της μάρκα εσωρούχων, που πήρε το όνομά της από έναν βικτοριανό ευφημισμό για μια γυναίκα με ειδίκευση στην κρεβατοκάμαρα.

Οι καθαρές γραμμές των συλλογών και οι ισχυρές ερμηνείες της θηλυκότητας κέρδισαν γρήγορα οπαδούς, αλλά η Μάγιαν και ο επιχειρηματικός της συνεργάτης έφτασαν σε ένα σταυροδρόμι μετά από πέντε χρόνια. Αποφάσισαν να ακολουθήσουν διαφορετικές πορείες.

Πώς στράφηκε στα γλυκά

Τότε, ήδη με το ένα χέρι στην κουζίνα, με μια σπιτική, μικρή επιχείρηση ψησίματος περίτεχνων και ιδιαίτερων κέικ για επιλεγμένους πελάτες, άρχισε να ψάχνει για ένα άλλο δημιουργικό μέσο με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Τα σπιτικά καλούδια ξεκίνησαν ως διασκεδαστικό χόμπι, αλλά γρήγορα συγκέντρωσαν τη διαδικτυακή προσοχή, χάρη στη Μάγιαν που δημοσίευε τακτικά φωτογραφίες των πολύχρωμων δημιουργιών της στο Instagram.

Τα γλυκά της κυμαίνονται από 12 δολάρια για ένα βραχιόλι kosher (η Μάγιαν γεννήθηκε σε ένα κιμπούτς στο βόρειο Ισραήλ πριν η οικογένειά της μεταναστεύσει στον Καναδά) έως 30 δολάρια για ένα μακρύ τριαντάφυλλο καραμέλας και πολλά παραπάνω για τα κατά παραγγελία έργα τέχνης καραμέλας της – τα οποία, όπως επιβεβαιώνει η δημιουργός τους, οι πελάτες της σίγουρα δεν τρώνε.

Η ζάχαρη είναι τόσο ευπροσάρμοστη που λειτουργεί ως ένα όμορφο υλικό γλυπτικής, καθώς είναι εγγενώς ένας κρύσταλλος. Όλες οι καραμέλες πολυτελείας τους είναι χειροποίητες από καλούπια που φτιάχνει από έργα τέχνης που χαράζει από πηλό ή από πραγματικά αντικείμενα, όπως κραγιόν ή Ρόλεξ.

Έχει φτιάξει εκατοντάδες στοίβες μετρητών που ήταν ζωγραφισμένες στο χέρι για μια εικαστική εγκατάσταση στο Art Basel.

Τι κάνει η Μάγιαν

Βρώσιμες εκδόσεις κραγιόν καραμέλας, γυαλιά ηλίου, ταινίες και δίσκους που περιλαμβάνουν ζωγραφισμένες στο χέρι λεπτομέρειες. Παράγει επίσης καραμέλα από κρυστάλλους ζάχαρης που μοιάζει με γυάλινα αγάλματα, τα οποία είναι χειροποίητα, με γεύσεις όπως σαμπάνια και τζίντζερ.

Παράλληλα με το Sweet Saba, τρέχει και μια σειρά από άλλα έργα. Υπάρχει το Radar, μια σειρά από δαχτυλίδια διάθεσης (που αλλάζουν χρώμα ανάλογα με τα συναισθήματά μας), που ξεκίνησαν όταν προσπάθησε να αντικαταστήσει το αγαπημένο της κόσμημα.

Υπάρχει η σειρά βρώσιμων μαριχουάνας. Τα προϊόντα που θα προσελκύσουν μια καθοδηγούμενη πελατεία που αναζητά μαριχουάνα ως μέσο χαλάρωσης ή ως εναλλακτική λύση στα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Γιατί είναι σημαντική μια ακόμη εταιρεία με γλυκά; Η απάντηση είναι ο φεμινισμός. Σε στερεοτυπικές γυναικείες αγορές, όπως τα γλυκά και τα εσώρουχα, αμφισβητεί την παραδοσιακή απεικόνισή τους και προτείνει έναν νέο τρόπο εξέτασης ενός προϊόντος ή υλικού.

Η ταιριαστή με την επιλογή καριέρας της γλυκιά διάθεση της Μάγιαν υποστηρίζεται από μια ικανότητα μετατροπής των ιδεών offbeat σε εμπορικά εγχειρήματα.

Κοιτάζει την αυτοκρατορία της Μάρθα Στιούαρτ ως απόδειξη ότι η γλυκύτητα και η επιτυχία συμβαδίζουν. Και τη θεωρεί παράδειγμα προς μίμηση.

Αν την ρωτήσει κανείς ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της, θα σας απαντήσει το εξής: «Δεν έχετε να αποδείξετε τίποτα σε κανένα».

Δεν μπορεί να της αντισταθεί η επιτυχία σίγουρα.