Αν υπάρχει κάποιος στον πλανήτη που σίγουρα μπορεί να σας δώσει επιβεβαιωμένες και αποτελεσματικές συμβουλές ομορφιάς αυτός είναι, χωρίς δεύτερη σκέψη, κάποιο από τα σούπερμοντελ που μεσουρανούσαν στις πασαρέλες των ‘90s και όρισαν τη μόδα και το μόντελινγκ όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Η Ναόμι Κάμπελ δεν χρειάζεται συστάσεις, λοιπόν, αρκεί μόνο να ειπωθεί το γεγονός ότι στα 50 της η επιδερμίδα της είναι πιο αξιοζήλευτη από ποτέ. Πώς καταφέρνει να διατηρείται φρέσκια; Όπως η ίδια αποκάλυψε πρόσφατα στο Architectural Digest κατά την διάρκεια ξενάγησης στο σπίτι της στην Κένυα, ένα από τα μυστικά ομορφιάς της είναι ότι αποφεύγει τα κλιματιστικά γιατί πιστεύει ότι δημιουργούν ρυτίδες.

Δημιουργούν, τελικά, τα κλιματιστικά ρυτίδες;

Σύμφωνα με την Δρ. Adeline Kikam και όσα δήλωσε στο instyle.com, «Τα κλιματιστικά μπορούν να μειώσουν την υγρασία του αέρα του δωματίου, οδηγώντας σε ένα πιο ξηρό κλίμα δωματίου. Η μακροχρόνια έκθεση σε περιβάλλοντα ελεγχόμενα με AC προκαλεί απώλεια υγρασίας στο δέρμα λόγω του ξηρού αέρα του δωματίου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδατωμένο δέρμα, που χαρακτηρίζεται από έλλειψη λάμψης και ελαστικότητας, τονίζοντας έτσι τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες».

Ο Δρ Kikam, επίσης, εξέτασε μία ιαπωνική έρευνα με βάση περιβάλλοντα χαμηλής και υψηλής υγρασίας. Η ιαπωνική μελέτη περιποίησης δέρματος που δημοσιεύθηκε το 2007 παρατήρησε ότι οι συμμετέχοντες είχαν «μείωση στην ελαστικότητα του δέρματος και σημαντική αύξηση στις λεπτές ρυτίδες μετά την παρουσία τους σε περιβάλλοντα σε χαμηλή υγρασία σε σύγκριση με την υψηλή υγρασία».

«Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το δέρμα ήταν πιο άκαμπτο σε συνθήκες χαμηλής υγρασίας», εξηγεί η δερματολόγος. «Αν και το δέρμα ήταν πιο άκαμπτο, οι συμμετέχοντες στη μελέτη μπόρεσαν να χαμογελάσουν σε χαμηλή υγρασία έναντι υψηλής υγρασίας δείχνοντας μια πιθανή σύνδεση μεταξύ ξηρών καιρικών συνθηκών και ρυτίδων».

Ποιες είναι οι ιδανικές συνθήκες για την επιδερμίδα;

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το instyle.com, η διατήρηση των επιπέδων υγρασίας σε ιδανικό εύρος από 30% έως 50% αποτελεί το κλειδί. Επίσης, οι 22- 23 βαθμοί Κελσίου σε ένα δωμάτιο, με ελάχιστα ανοιχτό ένα παράθυρο για τον σωστό αερισμό του χώρου, αποτελούν την ιδανικότερη θερμοκρασία για την διατήρηση της απαραίτητης υγρασίας στο δέρμα.