Είτε βάφουμε τα νύχια μας είτε τα αφήνουμε φυσικά, όλες θέλουμε να είναι περιποιημένα, γερά και υγιή. Για να το πετύχουμε αυτό όμως, ίσως χρειάζεται να αλλάξουμε ορισμένες συνήθειες στον τρόπο ζωής και στη διατροφή μας.

Η διατήρηση της ενυδάτωσης, η λήψη συμπληρώματος βιοτίνης και η αποφυγή ορισμένων χημικών ουσιών είναι μερικά μόνο από τα πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε. Σύμφωνα με το Healthline, τα καλά νέα είναι ότι αν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές, όχι μόνο θα έχετε τέλεια νύχια, αλλά θα κάνετε καλό και στον οργανισμό σας. Πάμε να τις δούμε!

1. Πάρτε συμπλήρωμα βιοτίνης

Η βιοτίνη, επίσης γνωστή ως βιταμίνη Η και βιταμίνη Β7, είναι μία από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επειδή είναι υδατοδιαλυτή, δεν αποθηκεύεται από τον οργανισμό, οπότε πρέπει να διασφαλίσετε ότι την καταναλώνετε καθημερινά. Η βιοτίνη μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των μαλλιών και των νυχιών. Βοηθά επίσης το νευρικό σύστημα του σώματος να λειτουργεί σωστά.

Μπορεί να βρεθεί σε τρόφιμα όπως οι σαρδέλες, τα αβγά και τα όσπρια ή μπορείτε να πάρετε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Β. Προσοχή: Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν πάρετε συμπλήρωμα βιοτίνης και βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές για εσάς.

2. Ελαχιστοποίηση της έκθεσης στο νερό

Η υπερβολική επαφή με το νερό μπορεί να κάνει τα νύχια σας να γίνουν αδύναμα και εύθραυστα. Μια καλή ιδέα είναι να φοράτε γάντια όταν πλένετε τα πιάτα. Φυσικά, είναι αδύνατο να αποφεύγετε πάντα να έχετε την επαφή των νυχιών σας με το νερό, αλλά καλό θα ήταν να το έχετε στο μυαλό σας.

3. Μείνετε ενυδατωμένες

Η κατανάλωση αρκετού νερού είναι απαραίτητη για την υγεία και τα νύχια δεν αποτελούν εξαίρεση. Χωρίς νερό, τα νύχια μπορεί να γίνουν εύθραυστα, να σπάνε και να ξεφλουδίζουν πολύ εύκολα. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού τα βοηθά να διατηρούν την υγρασία τους και να παραμένουν γερά.

4. Προσέξτε τη διατροφή σας

Βεβαιωθείτε ότι τρώτε μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ποικιλία διατροφή, καθώς και ότι παίρνετε κάποια πολυβιταμίνη με μέταλλα. Μια διατροφή που παρουσιάζει έλλειψη σε σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα επηρεάζει όλο το σώμα, αλλά και τα νύχια. Όπως είπαμε και πριν, μιλήστε με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε τη λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής.

Νύχια

5. Προσοχή στα προϊόντα που χρησιμοποιείτε

Βερνίκι νυχιών και ασετόν

Πολλά βερνίκια νυχιών περιέχουν σκληρές χημικές ουσίες που αποδυναμώνουν τα νύχια. Επίσης, πρέπει να αποφεύγετε το ασετόν καθώς μπορεί να βλάψει τα νύχια. Αναζητήστε μη τοξικά βερνίκια νυχιών και ενυδατικά, καθώς και προϊόντα για αφαίρεση βερνικιών χωρίς ασετόν.

Απολυμαντικό χεριών και προϊόντα καθαρισμού

Εάν χρησιμοποιείτε απολυμαντικό χεριών, προσπαθήστε να μην το βάλετε στα νύχια σας και χρησιμοποιήστε το με μέτρο. Το απολυμαντικό με βάση την αλκοόλη ξηραίνει τα νύχια (και τα χέρια).

Όταν καθαρίζετε το σπίτι, να φοράτε λαστιχένια γάντια. Πολλά προϊόντα καθαρισμού ή μαντηλάκια καθαρισμού περιέχουν χημικές ουσίες που μπορούν να αποδυναμώσουν τα νύχια. Τα γάντια σάς βοηθούν να αποφύγετε την επαφή με αυτές τις χημικές ουσίες.

Σαμπουάν

Αν χρησιμοποιείτε σαμπουάν για λιπαρά μαλλιά, ενδέχεται να ξηράνει στα νύχια σας (δεδομένου ότι τα προϊόντα αυτά εστιάζουν στην απομάκρυνση των ελαίων). Δοκιμάστε να αλλάξετε το σαμπουάν σας για μερικές εβδομάδες και δείτε αν θα παρατηρήσετε διαφορά.

6. Αποφύγετε τη χρήση τζελ ή ακρυλικών, αν είναι δυνατόν

Ενώ διαφημίζονται ως μια εύκολη εναλλακτική λύση για όσους δυσκολεύονται να μακρύνουν τα νύχια τους, η συχνή χρήση τους μπορεί να προκαλέσει ξεφλούδισμα των νυχιών σας. Γι’ αυτό, αν δεν μπορείτε να τα αποφύγετε εντελώς, φροντίστε τουλάχιστον να κάνετε διαλείμματα ανάμεσα στις εφαρμογές.

7. Κάντε ένα διάλειμμα από το βερνίκι

Στο ίδιο μήκος κύματος, αν και το βερνίκι νυχιών φαίνεται ωραίο, τα νύχια σας πρέπει να αναπνέουν. Η συνεχής χρήση βερνικιού, ακόμη και μη τοξικού βερνικιού, κάνει τα νύχια πιο εύθραυστα. Κρατήστε το βερνίκι νυχιών για μια εβδομάδα περίπου, ενώ την επόμενη εβδομάδα αφήστε τα νύχια σας άβαφα.

8. Διατηρείτε τα νύχια σας κοντά σε μήκος

Τα μακριά νύχια είναι πιο πιθανό να σπάσουν και να πιαστούν σε πράγματα, ενώ τα πιο κοντά νύχια είναι λιγότερο πιθανό να ραγίσουν ή να σπάσουν, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της δύναμής τους.

9. Μη χρησιμοποιείτε τα νύχια σας ως «εργαλείο»

Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε τα ακροδάχτυλά σας για να ανοίξετε ένα κουτάκι αναψυκτικού ή χρησιμοποιήστε έναν συνδετήρα για να φτάσετε κάτι σε στενό σημείο. Η χρήση των νυχιών σας ως εργαλεία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να σπάσουν ή να αποκολληθούν.

10. Χρησιμοποιήστε λοσιόν στα νύχια σας

Χρησιμοποιήστε κρέμα χεριών φροντίζοντας να ενυδατώσετε και τα νύχια σας κάθε φορά που αφαιρείτε το βερνίκι. Αν θέλετε, μπορείτε να το κάνετε κάθε φορά που πλένετε τα χέρια σας.

11. Αλλάξτε τον τρόπο που λιμάρετε τα νύχια σας

Το να λιμάρετε τα νύχια σας με μια κίνηση μπρος-πίσω μπορεί στην πραγματικότητα να αποδυναμώσει τα νύχια σας. Αντ’ αυτού, προτιμήστε να τα λιμάρετε προς μία κατεύθυνση. Επίσης, φερθείτε με προσοχή στα πλαϊνά των νυχιών, καθώς το πολύ λιμάρισμα εκεί μπορεί να εξασθενίσει το νύχι.

12. Μιλήστε με το γιατρό σας

Εάν έχετε δοκιμάσει τα πάντα και δεν έχετε παρατηρήσει καμία αλλαγή στα νύχια σας, επισκεφθείτε έναν δερματολόγο. Εάν χρειαστεί, μπορεί να σας συνταγογραφήσει μια θεραπεία νυχιών για να τα ενισχύσετε.