Αυτή ήταν μόνο η αρχή: Από τις 25 Ιανουαρίου η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα είναι γεγονός. Το 2015 οι πολίτες της «γονατισμένης» Γηραιάς Ηπείρου, η οποία αδυνατεί να ξεπεράσει την κρίση, οδηγούνται στις κάλπες και ενδεχομένως να φέρουν πρωτοφανείς ανατροπές στον ευρωπαϊκό πολιτικό χάρτη. Εξελίξεις ιδιαίτερα σημαντικές για την Ελλάδα που δεν διαθέτει αρκετούς συμμάχους για να στηρίξουν στις πολιτικές που θέλει να εφαρμόσει απέναντι σε ένα ισχυρό μπλοκ που δεν επιθυμεί αλλαγές.

Οι συντηρητικές δυνάμεις που διαχειρίζονται το οικονομικό αδιέξοδο δεν κατάφεραν να δώσουν βιώσιμες λύσεις για τον τερματισμό της επώδυνης κρίσης που πλήττει από το 2008 την Ευρώπη. Σε ένα περιβάλλον διαρκούς αμφισβήτησης της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας βρίσκουν εύφορο έδαφος ευρωσκεπτικιστές και ακροδεξιά, ενώ τα κόμματα της Αριστεράς καταγράφουν πρωτόγνωρα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

Οι εξελίξεις των επόμενων μηνών είναι απρόβλεπτες και ο δρόμος έχει τρεις κατευθύνσεις: Είτε θα προκύψει μια Ευρωπαϊκή Ένωση ακροδεξιών και ευρωσκεπτικιστών, είτε μία κυβέρνηση αριστερών κυβερνήσεων που θα πει το μεγάλο «όχι» στη λιτότητα, είτε θα παραμείνουν στην εξουσία οι συντηρητικές δυνάμεις που θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν την, κατά πολλούς, αποτυχημένη συνταγή…

Φινλανδία (19 Απριλίου)

Σε λιγότερο από ένα μήνα πραγματοποιούνται οι βουλευτικές εκλογές στη Φινλανδία. Ευθύς εξαρχής οι Φινλανδοί εντάχθηκαν στο «σκληρό» γκρουπ των χωρών που αντιτάχθηκαν σε οποιαδήποτε παραχώρηση προς την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός Άλεξ Σταμπ έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη δημόσια ρητορική κατά της πρότασης για διαγραφή χρέους, ενώ ο ηγέτης του λαϊκιστικού κόμματος «Finns», Τίμο Σάινι, κρατάει ακόμη πιο σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα και μιλά ανοιχτά για την ανάγκη να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ.

Οι εύποροι της Ευρώπης Φινλανδοί ωστόσο αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και όλα τα κόμματα ανεξαιρέτως προαναγγέλλουν μεν μέτρα λιτότητας αλλά και αντιτίθενται σφοδρά σε οποιαδήποτε χαλάρωση των όρων του ελληνικού προγράμματος.

Βρετανία (7 Μαΐου)

Από τις εκλογικές αναμετρήσεις που βρίσκονται στην ατζέντα του 2015 και αναμένεται να επηρεάσουν καταλυτικά την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το καλύτερο ή το χειρότερο, η κρισιμότερη ίσως αποδειχθεί εκείνη που θα διεξαχθεί στις αρχές Μαΐου, στη Βρετανία.

Με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, κανένας δεν είναι σε θέση να προβλέψει αν την πρώτη θέση θα κερδίσουν οι Συντηρητικοί του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ή οι Εργατικοί του Εντ Μίλιμπαντ. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κανένα κόμμα δεν θα πετύχει αυτοδυναμία, με πιθανότερη εκδοχή μια δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στο UKIP και το κόμμα του Κάμερον. Το αντιευρωπαϊκό UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ, που προτείνει την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναδειχθεί στον πολιτικό πρωταγωνιστή των τελευταίων ετών. Από το 3% του 2010 εκτοξεύθηκε στο 27,5% στις ευρωεκλογές του 2014 κερδίζοντας την πρώτη θέση.

Αυτές οι εκλογές φαίνεται να είναι η μεγαλύτερη απειλή για την Ε.Ε. καθώς ο Ντέιβιντ Κάμερον θα κληθεί να τηρήσει τη δέσμευσή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ε.Ε. Θετικός στην ανοιχτή σύγκρουση με την Ευρώπη είναι και ο Νάιτζελ Φάρατζ.

Ο πολιτικός έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστός στην Ελλάδα με τη ρητορική του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη χώρα μας και τη θέση της στην ευρωζώνη. Ο ευρωσκεπτικιστής Φάρατζ έχει δηλώσει πολλές φορές ότι η Ελλάδα μετατράπηκε σε ένα προτεκτοράτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι έχει γίνει το πειραματόζωο της Ευρώπης.

Δανία (14 Σεπτεμβρίου)

Η κρίση χρέους έδωσε ώθηση στις εθνικιστικές και ακραίες φωνές ακόμα και σε χώρες που δεν αντιμετωπίζουν τόσο σοβαρά προβλήματα. Οι «ευτυχισμένοι» της Ευρώπης Δανοί πηγαίνουν στις κάλπες στις 14 Σεπτεμβρίου ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά τις προηγούμενες γενικές εκλογές.

Το ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα της Δανίας (DPP) αναδείχθηκε το πρώτο κόμμα της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ποσοστό 26,6% και κέρδισε τέσσερις έδρες στο ευρωκοινοβούλιο. Το κόμμα έχει ανοδικές τάσεις και τον τελευταίο μήνα άρχισε να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις λίγους μήνες πριν τις εκλογές.

Το DPP είναι κατά της μετανάστευσης και των ανοιχτών συνόρων και βλέπει την απήχησή του στη μεσαία τάξη να αυξάνεται εντυπωσιακά την τελευταία διετία.

Πορτογαλία (Φθινόπωρο 2015)

Η Πορτογαλία είναι από τις χώρες που συγκαταλέγονται στα PIGS (Portugal, Ireland, Greece, Spain) που «δραπέτευσαν» από το μνημόνιο. Η χώρα οδηγείται σε εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο με μια «καθαρή έξοδο» στις αγορές και με την κυβέρνησή της να έχει προλάβει να καλύψει πρόωρα τις υποχρεώσεις προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Παρά τα χαρμόσυνα νέα όμως, οι πολίτες εξακολουθούν να πλήττονται από τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν. Η Κεντροαριστερά στην Πορτογαλία δείχνει να αντέχει ακόμα και οι δημοσκοπήσεις προκρίνουν τη νίκη του Σοσιαλιστικού Κόμματος με ποσοστό 37%. Το κόμμα του κυβερνώντος κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του Πέδρο Πάσος Κοέλιο κερδίζει 29% ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι το πιο κοντινό στον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα της χώρας – το Μπλοκ της Αριστεράς – παίρνει ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά (4,2%).

Παρά τις τοποθετήσεις των Σοσιαλιστών κατά των πολιτικών λιτότητας, οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν ότι θα συνεχιστεί μετεκλογικά η πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής. Την ίδια στιγμή, τα πιο ριζοσπαστικά κόμματα δεν δείχνουν να πείθουν τους πολίτες και δεν αποτελούν μέχρι στιγμής κίνδυνο για τις συντηρητικές δυνάμεις της χώρας.

Πιθανότερος κρίνεται ένας κυβερνητικός συνασπισμός ανάμεσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους Σοσιαλδημοκράτες του Κοέλιο, ο οποίος χαρακτηρίζει «παραμύθι» το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τον Αλέξη Τσίπρα να αναζητήσει συμμαχίες για τη «συμμαχία του Νότου»…

Σε ό,τι αφορά στην Ιρλανδία, έχει ήδη πληρώσει τα 9 δισ. από τα 22,5 δισ. ευρώ που δανείστηκε από το ΔΝΤ στο πλαίσιο δανειοδοτικού προγράμματος 67,5 δισ. ευρώ. «Το πολιτικό σύστημα έχει αποδείξει την ωριμότητά του», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Πορτογαλίας, Αντόνιο Πιρές ντε Λίμα, σε τηλεοπτική συνέντευξη του Bloomberg από το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Ισπανία (το αργότερο έως τις 20 Δεκεμβρίου)

Σκάνδαλα διαφθοράς, ανεργία και σκληρές περικοπές κλυδωνίζουν το πολιτικό σύστημα της Ισπανίας που πηγαίνει σε εκλογές το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους. Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ραχόι και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) βλέπουν τα ποσοστά τους να καταγράφουν ιστορικά χαμηλά, ενώ το κόμμα Podemos (Μπορούμε) εξελίσσεται στον απόλυτο πρωταγωνιστή και παίρνει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.

Το Podemos ελπίζει ότι θα καταφέρει να μιμηθεί τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν στην Ισπανία. «Η ελπίδα έρχεται, ο φόβος πάει. ΣΥΡΙΖΑ, Podemos: θα νικήσουμε», είπε ο επικεφαλής του κινήματος, Πάμπλο Ιγκλέσιας, το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε νικητής.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σε εξέλιξη βρίσκεται μια σκληρή σύγκρουση ανάμεσα στο Νότο, ενώ για την ώρα στο πλευρό της Ελλάδας βρίσκεται η Ιταλία. Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα δεν δίστασε να μιλήσει για «σχέδιο ανατροπής του» με όχημα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και σε συνεργασία με τον Αντώνη Σαμαρά, με φόντο τη σκληρή στάση Ισπανίας και Πορτογαλίας κατά της Ελλάδας.

Ιρλανδία (αρχές του 2016)

Η άλλοτε πρωταγωνίστρια της τραπεζικής κρίσης Ιρλανδία παρουσιάζεται ως υπόδειγμα πρώην μνημονιακής χώρας που βγήκε από το μνημόνιο, δανείστηκε από τις αγορές και έχει ήδη πληρώσει τα 9 δισ. από τα 22,5 δισ. ευρώ που δανείστηκε από το ΔΝΤ στο πλαίσιο δανειοδοτικού προγράμματος 67,5 δισ. ευρώ.

Η Ιρλανδία ήταν η πρώτη που έκανε τα PIGS να αναρωτιούνται «Γιατί το μνημόνιο πέτυχε εκεί και όχι στην Ελλάδα;».

Πρώτο στις δημοσκοπήσεις έρχεται το Σιν Φέιν, ένα αριστερό και υπερκαθολικό κόμμα, που ιστορικά έχει συνδεθεί τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό (IRA), αφήνοντας στη δεύτερη θέση το κεντροδεξιό Φίνε Γκαέλ του πρωθυπουργού Έντα Κένι.

Πάντως φαίνεται πως η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs συγκρίνει το Σιν Φέιν με τον ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζει πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανάκαμψη της Ιρλανδίας είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει… ιδέες στο ιρλανδικό κόμμα.

Διαβάστε όλα τα θέματα της ενότητας Weekend του newsbeast.gr