Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τους δισεκατομμυριούχους, τους ανθρώπους με εταιρείες κολοσσούς, τεράστιες περιουσίες που καταφέρνουν να τις μεγαλώνουν μέσα στην κρίση. Στη λίστα των κροίσων παγκοσμίως και συγκεκριμένα των δισεκατομμυριούχων φιγουράρουν και 11 Έλληνες. Μάλιστα, οι έλληνες κροίσοι αυξήθηκαν κατά δύο σε σχέση με το 2013.

Για εμάς τους κοινούς θνητούς, βέβαια, τα νούμερα των δισεκατομμυριούχων είναι απλά… νούμερα.

Σύμφωνα με τη Wealth-Χ, την εταιρεία που συγκεντρώνει πληροφορίες για τους κροίσους αυτού του κόσμου για λογαριασμό και των τμημάτων αξιοποίησης περιουσίας των μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών αλλά και της ελβετικής τράπεζας UBS, ένας τυπικός μέσος δισεκατομμυριούχος διαθέτει περιουσία 3,1 δισ. δολαρίων, καθαρά μετρητά 600 εκατ. δολαρίων και είναι μέσης ηλικίας 63 ετών.

Σχεδόν το 90% είναι παντρεμένοι και κατά μέσον όρο έχουν δύο παιδιά. Περίπου το 60% των ανδρών  είναι αυτοδημιούργητοι έναντι μόλις 17% των γυναικών.

Το 35% των πλουσίων δεν έχει πτυχίο πανεπιστημίου, αλλά για όσους σπούδασαν η μεγαλύτερη δεξαμενή δισεκατομμυριούχων  προέρχεται από το Harvard, ενώ ακολουθούν το University of Pennsylvania, το Stanford University, το New York University και το Columbia University.

Οι περισσότεροι είναι άνδρες, αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι στον κόσμο υπάρχουν 2.039 άνδρες και κροίσοι και 286 γυναίκες.

Ποια είναι τα πάθη τους;

Αφορούν την τέχνη, τα αεροπλάνα, τα ακριβά ακίνητα και αυτοκίνητα, τα ταξίδια, το ποδόσφαιρο, η ιππασία, το τένις και το γκολφ.

Σύμφωνα με τη λίστα της Wealth-Χ στον κόσμο υπάρχουν 2.325 δισεκατομμυριούχοι και αναμένεται εφέτος να αυξηθούν κατά 183 φθάνοντας τους 2.508.

Στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων οι τέσσερις είναι οι μεγαλύτεροι… Διαθέτουν περιουσία άνω των 50 δισ. δολαρίων και πρόκειται για τους αυτοδημιούργητους κροίσους Μπιλ Γκέιτς, Κάρλος Σλιμ, Αμάνσιο Ορτέγκα και Γουόρεν Μπάφετ.

Οι 16 από τη λίστα έχουν περιουσία από 25 ως 50 δισ. δολάρια, οι 88 από 10 ως 25 δισ. δολάρια, οι 169 από 5 ως 10 δισ. δολάρια, οι 732 από 2 ως 5 δισ. δολάρια και οι 1.316 από 1 ως 2 δισ. δολάρια.

Στις σχετικές λίστες των Wealth-X και UBS συμπεριλαμβάνονται για το 2014 11 έλληνες δισεκατομμυριούχοι (από 9 το 2013) που διαθέτουν περιουσία 18 δισ. δολαρίων (από 16 δισ. δολάρια). Παράλληλα 565 Ελληνες (με κινητή περιουσία άνω των 30 εκατ. δολαρίων) εμφανίζονται με συνολική περιουσία 70 δισ. δολαρίων.

Στη λίστα των Wealth-X και UBS δεν αναφέρονται ονόματα, όμως στη λίστα του Forbes για το 2015 περιλαμβάνονται τρεις Έλληνες. Και οι τρεις έχουν περιουσίες άνω των 2 δισ. δολαρίων.

Πρόκειται για τους Φίλιππο Νιάρχο, Σπύρο Λάτση και Αριστοτέλη Μυστακίδη.

Στην πρώτη θέση ανάμεσα στους τρεις Έλληνες

Ο Φίλιππος Νιάρχος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ελλάδα, με την καθαρή του αξία να διαμορφώνεται στα 2,5 δισ. δολάρια. Ο πλούτος του, σύμφωνα με το Forbes, προέρχεται από τη συλλογή έργων τέχνης. Κατατάσσεται στην 737η θέση της λίστας του Forbes, αρκετές θέσεις χαμηλότερα από πέρυσι, που βρίσκονταν στην 687η θέση.

O Φίλιππος Νιάρχος είναι ο μεγαλύτερος γιος του αείμνηστου Σταύρου Νιάρχου, ο οποίος πέθανε το 1996, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εφοπλιστές του κόσμου και επί δεκαετίες έδινε τη δική του… επιχειρηματική μάχη με τον Αριστοτέλη Ωνάση.

Κληρονόμησε το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής έργων τέχνης του πατέρα του, η οποία αγοράστηκε το 1957 έναντι 3 εκατ. δολαρίων από τον ηθοποιό Edward Robinson – ο οποίος χρειάστηκε τα χρήματα για να πληρώσει για το διαζύγιό του. Στη συλλογή αυτή περιλαμβάνονται ορισμένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα του κόσμου. Λέγεται πως είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή έργων του Van Gogh –μεταξύ των οποίων η αυτοπροσωπογραφία του αφού έκοψε το αυτί του. Περιλαμβάνει επίσης ένα από τα γνωστότερα έργα του Pablo Picasso , το «Yo Picasso».

Η καθαρή αξία του Φίλιππου Νιάρχου ήταν 2 δισ. δολάρια, το 2011 ανέβηκε στα 2,5 δισ. δολάρια, όπου παρέμεινε και το επόμενο έτος, αυξήθηκε στα 2,6 δισ. δολάρια το 2013, ενώ το 2014 υποχώρησε και πάλι στα 2,5 δισ. δολάρια.

Φίλιππος Νιάρχος
– 737ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο για το 2015 (το 2014 βρισκόταν στην 687η θέση)
– Ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ελλάδα
– Η περιουσία του υπολογίζεται στα 2,5 δισ. δολάρια
– Ηλικία: 61
– Πηγή πλούτου: Πλοία
– Κάτοικος: Παρισιού
– Παντρεμένος με 4 παιδιά

Στη δεύτερη θέση

Δεύτερος πλουσιότερος Έλληνας είναι ο Σπύρος Λάτσης με καθαρή αξία 2,4 δισ. δολαρίων. Βρίσκεται στην 782η θέση της λίστας του Forbes, από την 506η θέση το 2014.

Ο Σπύρος Λάτσης διαχειρίζεται την οικογενειακή περιουσία από το 2003, όταν πέθανε ο πατέρας του, ο εφοπλιστής Γιάννης Λάτσης. Η οικογένεια εξακολουθεί να σχετίζεται με τη ναυτιλία, μέσω της εταιρείας Consolidated Marine Management, η οποία κατέχει στόλο περισσοτέρων από 10 πετρελαιοφόρων και πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου πετρελαϊκού αερίου. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας είναι πλέον επενδεδυμένο αλλού: η μεγαλύτερη θέση του Ομίλου Λάτση βρίσκεται στην EFG Internantional, τον ιδιωτικό τραπεζικό όμιλο που εδρεύει στην Ζυρίχη, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της οποίας είναι ο Σπύρος Λάτσης. Η οικογένεια έχει επίσης σημαντικό μερίδιο στα Ελληνικά Πετρέλαια και τη Lamda Development.

Ο Σπύρος Λάτσης διαθέτει τρία πτυχία του London School of Economics ενώ είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών του Princeton.

Η καθαρή αξία του Σπύρου Λάτση ήταν 9,1 δισ. δολάρια το 2006, στα 11 δισ. δολάρια τα δυο επόμενα έτη, ενώ το 2009 έκανε σημαντική «βουτιά» στα 3,8 δισ. δολάρια. Το 2010 διαμορφώθηκε στα 5,3 δισ., το 2011 στα 4,8 δισ., το 2012 στα 2,6 δισ., το 2013 στα 3,3 δισ. και το 2014 στα 3,2 δισ. δολάρια.

Σπύρος Λάτσης
– 782ος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη για το 2015 (το 2014 ήταν στην 506η θέση)
– Δεύτερος στην Ελλάδα
– Η περιουσία του ανέρχεται στα 2,4 δισ. δολάρια
– Ηλικία: 68 ετών
– Πηγή πλούτου: Τράπεζες, πλοία
– Κάτοικος: Γενεύης
– Παντρεμένος με δύο παιδιά

Στην τρίτη θέση

Τρίτος στη σειρά έρχεται ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, με καθαρή αξία 2,1 δισ. δολαρίων. Κατατάσσεται στην 894η θέση της λίστας του Forbes, από 687η το 2014. Είναι αυτοδημιούργητος και πηγή του πλούτου του είναι η ενασχόληση με τον μεταλλευτικό κλάδο και τα εμπορεύματα.

Ο 50χρονος Αριστοτέλης Μυστακίδης γεννήθηκε στη Ρώμη, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, συγκεκριμένα ως επιστημονικός σύμβουλος στο πρόγραμμα για την καταπολέμηση του υποσιτισμού (FAO). Σε νεαρή ηλικία μετακόμισε στη Βρετανία -εξ ου και η βρετανική υπηκοότητά του-, όπου και σπούδασε στο φημισμένο London School of Economics. Εκεί ξεχώρισε αμέσως, καθώς είχε και το πρόσθετο πλεονέκτημα να μιλάει έξι γλώσσες. Στη συνέχεια επιλέχθηκε από τους «κυνηγούς κεφαλών» μεγάλων πολυεθνικών για να στελεχώσει το τμήμα επενδύσεων ενός αμερικανικού κολοσσού της αγοράς παραγώγων, της Cargill.

Παρέμεινε σε αυτήν για μία εξαετία, κατά την οποία αναρριχήθηκε ταχύτατα στην ιεραρχία. Εκεί τον εντόπισε ο κ. Ριτς, τότε ιδιοκτήτης της Glencore που ακόμα ονομαζόταν Marc Rich & Co., και του πρόσφερε τη θέση του επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων σε μέταλλα, το 1993. Εαν χρόνο μετά παρουσιάστηκε η μεγάλη ευκαιρία και ο κ. Μυστακίδης εξαγόρασε το 6% από τον βιαίως αποχωρούντα Ριτς.
Εκτοτε, σε συνεργασία με τους συνεταίρους του στην Glencore, ανέλαβε το τμήμα που ασχολείται με το trading ψευδαργύρου, χαλκού και μολύβδου, κερδίζοντας τη φήμη του καλύτερου διαχειριστή επενδύσεων σε βιομηχανικά μέταλλα παγκοσμίως.

Η καθαρή αξία του Αριστοτέλη Μυστακίδη υποχώρησε από τα 2,8 δισ. δολάρια το 2012 στα 2,7 δισ. δολάρια το 2013 και στα 2,5 δισ. δολάρια το 2014.

Τέλης Μυστακίδης
– 894ος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη για το 2015 (687ος το 2014)
– Η περιουσία του ανέρχεται σε 2,2 δισ. δολάρια
– Ηλικία: 53
– Πηγή περιουσίας: Εξορύξεις, εμπόριο, αυτοδημιούργητος
– Κάτοικος: Ελβετίας
– Παντρεμένος, πατέρας ενός παιδιού

Διαβάστε όλα τα θέματα της ενότητας Weekend του newsbeast.gr