Ανισόρροπη συμπεριφορά απέκτησε το ChatGPT το τελευταίο χρονικό διάστημα και πληθαίνουν οι αναφορές ότι χάνει το μυαλό του, χωρίς κανείς να γνωρίζει τι συμβαίνει με τη συγκεκριμένη εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης.

Συγκεκριμένα, απαντάει με ασυναρτησίες στις ερωτήσεις και πολλές φορές, προκειμένου να μιλήσει τη μητρική του χρήστη, αναμιγνύει τη συγκεκριμένη γλώσσα με τα αγγλικά, παράγοντας αποτέλεσμα σε στυλ greeklish.

Παραδείγματος χάριν, παρατηρήθηκε το φαινόμενο να μιλάει spanglish και χωρίς λογική συνέπεια, σωστή σύνταξη ή γραμματική. Σύμφωνα με το Business Insider, ο Sean McGuire, ανώτερος συνεργάτης της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής εταιρείας Gensler, μοιράστηκε στην πλατφόρμα Χ σχετικά στιγμιότυπα.

«Μερικές φορές, κατά τη δημιουργική διαδικασία της διατήρησης των συνυφασμένων Spanglish για να μείνουν ζωντανά, τα γρανάζια en la tecla μπορεί να γίνουν λίγο ιδιότροπα. Muchas gracias για την κατανόησή σας, θα φροντίσω να είμαστε τόσο κρυστάλλινα σαφείς όσο το l’eau από εδώ και στο εξής», ήταν μια απάντηση που έβγαλε και δεν βγάζει κανένα απολύτως νόημα.

Χάκινγκ, λάθος στο λογισμικό ή κάτι άλλο

Η OpenAI παραδέχτηκε επίσημα το πρόβλημα στο ChatGPT και ανακοίνωσε ότι εργάζεται για την επιδιόρθωση του. Ωστόσο, δεν ανακοίνωσε τα αίτια και έκτοτε άνοιξε μια τεράστια κουβέντα για τους λόγους που μπορεί να ευθύνονται.

Ο Gary Marcus, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και ειδικός σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, ξεκίνησε μια δημοσκόπηση στο X ζητώντας από τους χρήστες να ψηφίσουν ποια πιστεύουν ότι μπορεί να είναι η αιτία.

Η πλειοψηφία θεωρεί πως η εφαρμογή κόλλησε εξαιτίας του τεράστιου όγκου και απαιτήσεων που έχει, ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε η επιλογή «διάφοροι λόγοι».

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το πρόβλημα λογισμικού, ενώ στην τέταρτη οι χρήστες υποπτεύονται πως η εφαρμογή μπορεί να δέχτηκε κυβερνοεπίθεση από αγνώστους.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος όμως, το ChatGPT που άλλαξε την επαφή του ανθρώπου με την τεχνητή νοημοσύνη, αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα και μένει να φανεί αν θα λυθεί σύντομα ή αν θα προμηνύει δυσάρεστες εξελίξεις για την εφαρμογή.