Η Ύδρα πάντα θα βρίσκεται στις κορυφαίες επιλογές όσων θέλουν να απολαύσουν λίγο ακόμα καλοκαίρι, έστω και για λίγες ημέρες. Με ατού της το γεγονός ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην Αττική αλλά και το ότι δεν θα χρειαστείτε αυτοκίνητο για να το εξερευνήσετε, το αρχοντικό νησί του Αργοσαρωνικού δεν γίνεται να μην σας γοητεύσει.

Η μαγεία που το διακρίνει, η ιδιαίτερη αύρα που το χαρακτηρίζει και το συγκλονιστικό τοπίο που αντικρίζει ο επισκέπτης του, αποτελούν τους λόγους που κάθε φορά που θα βρίσκεστε εδώ θα νιώθετε σαν να είναι πάντα η πρώτη φορά!  

Η αρχοντική χώρα υποδέχεται αμφιθεατρικά χτισμένη το κοινό με τα παραδοσιακά, πέτρινα κτήρια με τις κόκκινες κεραμοσκεπές να χαιρετίζουν τους επισκέπτες της αγκαλιάζοντας το παλιό λιμάνι -μία από τις πιο ζωντανές αποδείξεις του ένδοξου, ιστορικού παρελθόντος του νησιού.

Απολαυστικό σεργιάνι στα σοκάκια της Ύδρας

Η μετακίνηση εδώ γίνεται πεζή, καθώς το νησί είναι διατηρητέο και απαγορεύεται η διέλευση των μηχανοκίνητων μέσων. Το πανέμορφο σκηνικό στο Παλιό Λιμάνι ανηφορίζει προς την παλαιότερη συνοικία του νησιού, την Κιάφα. Εδώ, βρίσκεται το Μουσείο με το αρχείο της Επανάστασης, καθώς και τα εντυπωσιακά αρχοντικά των Κουντουριώτη, Μιαούλη, Τομπάζη, Κριεζή, Βούλγαρη, Τσαμάδων, που αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής.

Περπατώντας μέχρι το Περίπτερο με τα χαρακτηριστικά μεγάλα κανόνια από την άλλη πλευρά της παραλιακής, και συνεχίζοντας προς Καμίνια, συναντάται το άγαλμα του Μιαούλη με τον προμαχώνα, που βρίσκονται από την άλλη πλευρά της παραλιακής οδού.

Ενδιαφέροντα αξιοθέατα του νησιού είναι, επίσης, και η Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο λιμάνι καθώς και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Νηστευτή. Άλλο ένα σημείο που αξίζει την προσοχή σας είναι το παλαιότερο φαρμακείο του νησιού (Φαρμακείο Ραφαλιά), που χρονολογείται στο 19ο αιώνα. Στα λιθόστρωτα σοκάκια της μικρής χώρας της Ύδρας όμορφες εικόνες από κουκλίστικα σπιτάκια και γραφικές εκκλησίες συνεπαίρνουν τον επισκέπτη του νησιού, ενώ όμορφα cafes και προσεγμένα εστιατόρια ενδείκνυνται για μια ευχάριστη στάση.

Τέλος, κοντά στο λιμάνι της Ύδρας και εύκολα προσβάσιμες με τα πόδια είναι οι παραλίες Σπηλιά, Υδρονέτα, Αυλάκι και Μανδράκι για όσους θέλουν να απολαύσουν λίγη ακόμη θάλασσα.