Χτισμένο στις όχθες του Γκαρόν, το Μπορντό είναι διάσημο σε όλο τον κόσμο ως η «οινική πρωτεύουσα της Γαλλίας». Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της χώρας και εντυπωσιάζει με τη μεσαιωνική του ατμόσφαιρα και τα αριστοκρατικά του κτίρια.

Η υδάτινη πολιτεία προσφέρει μια μεθυστική εμπειρία στον ταξιδιώτη, ενώ ο Βίκτωρ Ουγκώ τη χαρακτήρισε κάποτε ως την πόλη με «τον γλυκό ορίζοντα, τον υπέροχο ουρανό και τη ζεστασιά του ήλιου, που δεν μπορείς να μην ερωτευθείς». Οι Γάλλοι συνηθίζουν να ονομάζουν χαϊδευτικά το Μπορντό «la belle dormante», δηλαδή η «Ωραία Κοιμωμένη».

Μπορντώ

Τα τελευταία χρόνια αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, ενώ από το 2017, χάρη σε μια επέκταση του high speed σιδηροδρομικού δικτύου, απέχει μόλις δύο ώρες με το τρένο από το Παρίσι, με τους επισκέπτες όλο και να αυξάνονται. Μετά τη γαλλική πρωτεύουσα είναι η πόλη με τα περισσότερα χαρακτηρισμένα μνημεία στη Γαλλία, ενώ στο Μπορντό έχετε πληθώρα επιλογών διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

Μπορντώ

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς την Place de la Bourse, την πλατεία του Χρηματιστηρίου, με τα μπαρόκ κτίρια του παλιού Τελωνείου, που ήταν αφιερωμένα στον Λουδοβίκο ΙΕ’, και την Place des Quinconces, που φιλοξενεί την πανύψηλη στήλη με το άγαλμα της Ελευθερίας στην κορυφή.

Μπορντώ

Ο ταξιδιώτης θα ανακαλύψει το Μπορντό, ξεκινώντας από τη γειτονιά του St. Pierre με τα λιθόστρωτα δρομάκια, τις μικρές εκκλησίες και τα καφέ με τα τραπεζάκια έξω, στην παλιά συνοικία. Το Μουσείο Καλών Τεχνών φιλοξενεί αριστουργήματα των Τιτσιάνο, Βερονέζε, Ρούμπενς, Ρενουάρ, Ροντέν και την ελαιογραφία «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» του Ντελακρουά, έργο γνώριμο από τα σχολικά βιβλία της Ιστορίας.

Μπορντώ

Το μουσείο Κρασιού βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Γκαρόν και ο σχεδιασμός του θυμίζει το πώς στροβιλίζεται το κρασί στο ποτήρι. Κάθε δύο χρόνια, τον Ιούνιο, διοργανώνεται η Γιορτή του Κρασιού, ένα τετραήμερο φεστιβάλ με οινο-τουρίστες από όλο τον κόσμο, που ακολουθούν τον δρόμο του κρασιού, μήκους δυο χιλιομέτρων, από το ποτάμι ως την καρδιά της πόλης.

Μπορντώ

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτεί κανείς το Μπορντό είναι από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο.