Το Παρίσι είναι το μέρος που όλοι θέλουν να επισκεφτούν έστω μία φορά στη ζωή τους. Άλλωστε, είναι η «Πόλη του Φωτός» και του έρωτα, με τα πιο διάσημα αξιοθέατα στον κόσμο. Οι εικόνες από τη γαλλική πρωτεύουσα μοιάζουν με καρτ ποστάλ και οι προσδοκίες για το τι θα συναντήσεις, όταν βρεθείς εκεί, είναι μεγάλες.

Τι συμβαίνει, όμως, όταν επισκέπτεσαι για πρώτη φορά το Παρίσι και δεν αντικρίζεις αυτό που περιμένεις; Απογοητεύσαι. Όμως, όπως φαίνεται, η απογοήτευση δεν είναι τόσο απλή, καθώς αυτό το συναίσθημα σε πολλούς τουρίστες έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίσουν το «Σύνδρομο του Παρισίου» που τους επηρεάζει ακόμα και σωματικά.

Πρόκειται για μία παροδική ψυχολογική διαταραχή που παρουσιάζεται σε πολλούς τουρίστες που επισκέπτονται το Παρίσι, ως αποτέλεσμα του ακραίου σοκ που παθαίνουν όταν ανακαλύπτουν ότι η γαλλική πρωτεύουσα δεν είναι όπως περίμεναν, με τις υψηλές προσδοκίες τους να διαψεύδονται με τον πιο απογοητευτικό τρόπο. Χαρακτηρίζεται από μια σειρά συμπτώματα όπως παραισθήσεις, επιθετικότητα, αποπραγματοπισμός, άγχος, ζάλη, ταχυκαρδία, εφίδρωση και έμετος.

Ο Πύργος του Άιφελ

Το «Σύνδρομο του Παρισίου» φαίνεται να επηρεάζει κυρίως τους τουρίστες από την Ιαπωνία, αλλά και τις άλλες χώρες της ανατολικής Ασίας, ενώ άρχισε να καταγράφεται για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’80.

Ετησίως εκδηλώνουν το σύνδρομο 12 – 20 άτομα από την Ιαπωνία, γι`αυτό και από το 2004 η πρεσβεία διαθέτει μια γραμμή βοήθειας όλο το 24ωρο με σκοπό τη στήριξη των τουριστών που πάσχουν από αυτή την κατάσταση.

Γιατί, όμως, κάποιος μπορεί να υποφέρει από το «Σύνδρομο του Παρισίου» και ποιοι είναι οι λόγοι που κάποιος θα πάθει πολιτισμικό σοκ, αντικρίζοντας για πρώτη φορά την «Πόλη του Φωτός»;

Οι συγγραφείς ενός άρθρου στο γαλλικό ψυχιατρικό περιοδικό Nervure, αναφέρουν τους ακόλουθος παράγοντες:

Η Αψίδα του Θριάμβου

1) Η γλώσσα: Εδώ που τα λέμε στη Γαλλία, αν δεν γνωρίζεις τη γλώσσα τους, δεν μπορείς να σσυννενοηθείς εύκολα και σε πολλούς τουρίστες αυτό προκαλεί μεγάλο άγχος, αφού βρίσκονται σε μία άγνωστη χώρα.

2) Πολιτιστική διαφορά

3) Εξιδανικευμένη εικόνα του Παρισιού: Οι Ιάπωνες συχνά έχουν το Παρίσι στο μυαλό τους ως τη γη των ονείρων, της ομορφιάς, του πολιτισμού και του ρομαντισμού. Ωστόσο, απογοητεύονται όταν το επισκέπτονται για πρώτη φορά. Θεωρούν ότι είναι ανοργάνωτο, πολλές περιοχές είναι βρώμικες, και η ζωή χαρακτηρίζεται από θόρυβο και γρήγορους ρυθμούς.

4) Εξάντληση: Προσπαθούν να χωρέσουν πολλά πράγματα μέσα σε λίγες ημέρες, γεγονός που τους οδηγεί στην εξάντληση και στη συνέχεια στην ψυχολογική αποσταθεροποίηση μερικών εξ αυτών.

Ωστόσο, το «Σύνδρομο του Παρισιού», δεν αφορά αποκλειστικά τη γαλλική πρωτεύουσα. Το ίδιο ισχύει και για οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο, για την οποία οι τουρίστες έχουν υψηλές προσδοκίες.