Γραφικά κανάλια, παραμυθένιες λίμνες, λιθόστρωτα καλντερίμια και μεσαιωνικά κτίρια δημιουργούν ένα απίστευτο σκηνικό, κάνοντας τη Μπριζ να μοιάζει με πόλη που ξεπήδησε από τις σελίδες ενός παραμυθιού. Η μεσαιωνική πόλη είναι η παραμυθένια έκπληξη από το Βέλγιο κι ένα ταξίδι σε αυτήν αποτελεί μία μοναδική εμπειρία που αξίζει να ζήσετε από κοντά.

Οι εικόνες από τη Μπριζ μοιάζουν με καρτ ποστάλ και από την πρώτη κιόλας επαφή σας με την πόλη, θα αισθανθείτε ότι μεταφέρεστε σε μία άλλη εποχή. Και όσο περνούν οι ώρες και την ανακαλύπτετε καλύτερα, τόσο περισσότερο θα νιώθετε ότι είστε μέρος ενός παραμυθιού.

Η Μπριζ είναι ένας προορισμός για όλες τις εποχές, αφού όποτε και αν την επισκεφτείτε, θα μείνετε εξίσου εντυπωσιασμένοι. Μάλιστα, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε και να δείτε, που δεν θα καταλάβετε πότε θα φτάσετε στο τέλος των διακοπών σας. Και αν ως προορισμός δεν είναι από τους πιο δημοφιλείς, σε σχέση με άλλους ευρωπαϊκούς, παρακάτω σας έχουμε πέντε λόγους για να βάλετε τη Μπριζ στα σχέδιά σας για ένα μελλοντικό ταξίδι, που σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστο.

Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

Το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι πολύ καλά διατηρημένο και αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO με «Εξαιρετική Παγκόσμια Αξία». Η βόλτα στα γραφικά λιθόστρωτα καλντερίμια της, είναι σαν ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο που θα σας μαγέψει. Περπατήστε στα μονοπάτια δίπλα στο κανάλι και σε μερικές από τις 80 γέφυρες της πόλης, χαθείτε σε παράδρομους και πιο ήσυχες γειτονιές, ανακαλύπτοντας αρχαία γλυπτά και κρυμμένους κήπους.

Τα ψηλά, κομψά αρχοντικά της συνοικίας Χάνσα, που στέγαζε τους ξένους εμπόρους της πόλης, αποτελούν σημείο αναφοράς για τη Μπριζ, ενώ τα ήσυχα καταστήματα και τα διακριτικά μπιστρό της γειτονιάς της Αγίας Άννας δίνουν μια πραγματική γεύση του πώς μπορεί να είναι η ζωή σε αυτό το «ζωντανό μουσείο».

Βαρκάδα στα κανάλια

Την αποκαλούν η «Βενετία του βορρά» και ο λόγος είναι τα πολλά κανάλια που διαθέτει και θυμίζουν την ιστορική και ρομαντική πόλη του νότου. Η Μπριζ είναι εξίσου ρομαντική και ατμοσφαιρική που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τη Βενετία. Μία βαρκάδα στα κανάλια, είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψετε καλύτερα την πανέμορφη αυτή πόλη.

Η λίμνη με τον θλιβερό μύθο

Στο νότιο τμήμα της Μπριζ, βρίσκεται ένα όμορφο πάρκο που ονομάζεται Minnewater ή Λίμνη της Μίνα. Σύμφωνα με τον μύθοι, κάποτε ζούσε εκεί κοντά ένα όμορφο κορίτσι, η Μίνα. Ερωτεύτηκε τον Στρόμπεργκ, έναν ρωμαλέο και όμορφο νεαρό πολεμιστή μιας γειτονικής φυλής. Όμως ο πατέρας της δεν τον ήθελε και κανόνισε να παντρέψει την Μίνα με έναν άλλο άντρα.

Εκείνη, προσπάθησε να ξεφύγει στο δάσος, αλλά δυστυχώς χάθηκε. Όταν κατάφερε να τη βρει ο αγαπημένος της Στρόμπεργκ, ήταν πια πολύ αδύναμη από την εξάντληση κι έτσι πέθανε στην αγκαλιά του. Έκτοτε η γραφική λίμνη της Μπριζ πήρε το όνομά της, για να τιμήσει την αδικοχαμένη νέα. Σύμφωνα με τον ίδιο μύθο, αν ένα ζευγάρι φιληθεί πάνω στη «γέφυρα των ερωτευμένων», η αγάπη τους θα διαρκέσει για πάντα.

Μπριζ

Ο «παράδεισος» της σοκολάτας

Αν θέλετε να νιώσετε λίγο σαν τον… Τσάρλι στο εργοστάσιο της σοκολάτας, τότε είστε στο σωστό μέρος. Η Μπριζ αποτελεί ένα σημαντικό κέντρο παρασκευής σοκολάτας, με πάνω από 50 εργαστήρια. Εκτός από τα υποκαταστήματα μεγάλων βέλγικων brands, θα βρείτε επίσης και τοπικά εργαστήρια με εξαιρετική σοκολάτα.

Βόλτες με άμαξα

Παραμύθι χωρίς άμαξα, γίνεται; Δεν γίνεται. Όπως δεν γίνεται να επισκεφτείτε τη βελγική πόλη και να μην κάνετε μία βόλτα με άμαξα. Εξάλλου, είναι εξίσου δημοφιλείς με τις βαρκάδες στα κανάλια. Οι βόλτες στα πλακόστρωτα σοκάκια της παλιάς πόλης, θα σας κατενθουσιάσουν.