Παρά το γεγονός ότι το αεροπλάνο είναι το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς, πολλοί είναι οι ταξιδιώτες που φοβούνται να το χρησιμοποιήσουν. Πολλοί δεν μπαίνουν καν σε αυτό και άλλοι που αναγκαστικά πρέπει να το χρησιμοποιήσουν, προσπαθούν να βρουν τρόπους για να νιώσουν πιο ασφαλείς κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Και μία από τις «λύσεις», είναι η αναζήτηση της πιο ασφαλούς θέσης στο αεροσκάφος. Αν κι εσείς νιώθετε φοβία για τα αεροπορικά ταξίδια, σίγουρα σας έχει περάσει από το μυαλό σας, αν υπάρχει η «πιο ασφαλής θέση στο αεροπλάνο», σε περίπτωση που συμβεί κάτι. Αλήθεια, υπάρχει;

Υπάρχει. Ή μάλλον, υπάρχουν, σύμφωνα με έρευνα του TIME, και αυτές είναι οι μεσαίες και πίσω θέσεις του αεροσκάφους. Για τις ανάγκες της έρευνας, το TIME εξέτασε δεδομένα αεροπορικών ατυχημάτων 35 ετών και κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα καθίσματα στο πίσω μέρος είχαν μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας. Ουσιαστικά, εξετάζοντας τις θέσεις, διαπιστώθηκε ότι τα μεσαία καθίσματα στο πίσω μέρος του αεροσκάφους είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα (28% ποσοστό θνησιμότητας), ενώ τα χειρότερα αποτελέσματα είχαν οι θέσεις στον διάδρομο, στη μέση της καμπίνας (44% ποσοστό θνησιμότητας).

αεροπλάνο

Επίσης, σύμφωνα με άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2008 από το Πανεπιστήμιο του Γκρίνουιτς, είναι πιθανότερο να βγουν ζωντανοί, όσοι βρίσκονται κοντά σε μια έξοδο κινδύνου. Πάντως, η FAA και άλλοι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας αερομεταφορών, ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει «ασφαλέστερη θέση» στο αεροπλάνο.

Εξάλλου, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι πτήσεις είναι πολύ ασφαλείς, καθώς οι πιθανότητες να χάσει κάποιος τη ζωή του σε ένα αυτοκίνητο είναι 1 στις 112. Ως πεζός, 1 στις 700 και σε μοτοσικλέτα 1 στις 900. Στο αεροπλάνο, από την άλλη, οι πιθανότητες να σκοτωθεί κάποιος σε αεροπορικό δυστύχημα είναι 1 στις 8.000.

Άλλωστε, όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί, αντί να εστιάσετε στην επιλογή μιας «ασφαλέστερης» θέσης σε ένα αεροπλάνο, υπάρχουν καλύτερα βήματα που πρέπει να κάνετε για να διασφαλίσετε την ασφάλειά σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ποια είναι αυτά; Δώστε προσοχή στις οδηγίες της αεροσυνοδού, διαβάστε καλά την κάρτα ασφαλείας που θα βρείτε στην τσέπη του καθίσματος και μετρήστε πόσες σειρές μακριά βρίσκεται η πλησιέστερη έξοδος, ώστε να μπορείτε να την εντοπίσετε σε χαμηλή ορατότητα.