Σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Ήπειρο κι ένα από τα πιο συγκλονιστικά σημεία της χώρας, το φαράγγι του Βίκου κατέχει το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες, καθώς πρόκειται για το βαθύτερο φαράγγι σε όλο τον κόσμο, με το βάθος του να ξεπερνάει σε ορισμένα σημεία ακόμα και τα χίλια μέτρα!

Ωστόσο, στο φαράγγι του Βίκου δεν εντυπωσιάζει μόνο το ρεκόρ του, αλλά και το τοπίο που το περιβάλλει, δημιουργώντας την αίσθηση πως πρόκειται για πίνακα ζωγραφικής. Πυρήνας του Εθνικού Δρυμού Βίκου- Αώου, αποτελεί καταφύγιο για πλήθος ειδών χλωρίδας και πανίδας, ενώ έχει μήκος 20 χιλιόμετρα.

Το φαράγγι του Βίκου, στο Ζαγόρι, είναι γνωστό και ως το «Γκραντ Κάνυον» της Ελλάδας. Ββρίσκεται 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων, στα νοτιοδυτικά της Γκαμήλας, σε υψόμετρο από 550 έως 1.780 μέτρα, και η δημιουργία του αποδίδεται σε έντονες γεωλογικές ανακατατάξεις. Η αρχή του εντοπίζεται κοντά στο χωριό Τσεπέλοβο και η κατάληξή του είναι πίσω από το χωριό Βιτσικό, κοντά στην Αρίστη. Το ποτάμι που το διαρέει είναι ο Βοϊδομάτης.

Ωστόσο, και ο ποταμός που διαρρέει το περίφημο φαράγγι του Βίκου είναι εξίσου εντυπωσιακός. Ο Βοϊδομάτης είναι ένας από τους πιο καθαρούς ποταμούς της Ευρώπης κι εκτός από την εντυπωσιακή διαύγεια του, είναι και πόσιμος.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Φαράγγι Βίκου
Φαράγγι Βίκου
Φαράγγι Βίκου
Το επιβλητικό φαράγγι του Βίκου
Το φαράγγι του Βίκου